eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Köhög a kézműves söröktől a világ legnagyobb sörgyártója

Dollármilliárdokat fektetnek a világ legnagyobb sörgyárai egymás felvásárlásába, illetve a reklámba, miközben a kézműves sörök surranópályán mennek előre.

Hosszú távon bajba kerülhetnek a világ nagy sörgyártói az amerikai piacon. Noha 2015-ben legnagyobb riválisa, a SABMiller bekebelezésével nagyra törő terveket szőtt az AB Inbev gyár, lehet, hogy befektetése csak lassabban, és nem az észak-amerikai piacokon fog megtérülni (és természetesen nem is a gazdasági nehézségekkel küzdő Dél-Amerikában).

Feszültek a befektetők

A SABMiller gigász két évvel ezelőtti felvárárlásával ugyan fontos riválist szerzett meg a világ legnagyobb sörgyára, az AB Inbev, ám ezzel a már előtte is 100 milliárd dolláros nettó adóssága 108 milliárd dollárra ugrott. Bár idén kissé lefaraghatják, a cég továbbra sincs könnyű pénzügyi helyzetben. Nettó adóssága ugyanis az Ebidta háromszorosa, amitől meglehetősen feszültek a befektetők (főként hogy a cég azt ígérte, az adósság mértékét az Ebidta kétszeresére csökkenti) - írta a Bloomberg.

A Moody's hitelminősítő az AB InBev A3-as minősítését már felülvizsgálat alá vette egy esetleges leminősítés miatt.

Nehezítik az AB Inbev helyzetét a latin-amerikai piac rossz gazdasági körülményei és ingatag valutái, valamint megérzi a söróriás az utóbbi évek amerikai kézművessör-forradalmát is.

A Bloombergen megjelent elemzés szerint Észak-Amerikában, ahonnan a bevételek 28 százaléka érkezik,

a fiatal fogyasztók egyre inkább a helyi márkák, vagyis a kézműves sörök felé fordulnak. Ez komoly fejtörést okozhat a nagyok marketingguruinak, akik tanácsára évi 8 milliárd dollárt költenek reklámra.

A sörgyár idén ráadásul éppen ennyi osztalékot tervezett kifizetni, és éppen ennyi bevétellel is számolt 2018-ra.

A kézműves sörök piaci részesedése az Egyesült Államokban már a fúzió idején is körülbelül 14 százalékos volt, azóta pedig csak tovább nőtt.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×