eur:
393.46
usd:
368.23
bux:
65971.91
2024. április 24. szerda György
Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére.
Nyitókép: Földi Imre

Kiderült, van-e alsó határa a bankkártyás fizetésnek

Csak a készpénzt kötelesek elfogadni a kereskedők, de ha van bankkártya-leolvasó, akkor már érdekesebb a kép.

Vannak boltok, amelyek minimális összeghatárhoz kötik a bankkártya elfogadását, a Napi.hu annak járt utána, hogy ez jogszerű-e. A lap szerint több nagybank kártyaelfogadói kézikönyvében az áll, hogy a kártyaelfogadást semmilyen körülmények között nem lehet minimum- vagy maximumösszeghez kötni, és minden a kártyabirtokos kárára történő diszkrimináció szigorúan tilos.

A készpénz és a bankkártya között azonban van egy nagy különbség: az eladók kötelesek elfogadni a törvényes fizetőeszközként használt készpénzt, de a bankkártyát nem. A kereskedő dönthet úgy, hogy nem telepít kártyaelfogadó terminált az üzletébe, így lemond azokról, akik kizárólag bankkártyával szeretnének fizetni.

A jegybank szerint egyetlen jogszabály sem rendelkezik arról, milyen összeghatár alatt vagy felett lehet biztosítani a kártyás fizetést. Ezt a kérdést a kereskedők és a kereskedőknek kártyaelfogadói szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók közötti szerződések, valamint a kártyatársaságok szabályai határozzák meg.

Az egyik legnagyobb kártyatársaság, a Mastercard azt közölte, hogy a kereskedők a legtöbb esetben nem közvetlenül a céggel, hanem a bankokkal vannak kapcsolatban, így az ő megállapodásuk része az, hogy a kereskedő milyen feltételek mellett köteles kártyát elfogadni.

Tehát végső soron a bankok döntenek, a kártyaelfogadói kézikönyvek idézett mondatai szerint pedig nem lehet értékhatárhoz kötni a kártyás vásárlást, ha van terminál. Egy idén életbe lépett uniós szabályozás - az úgynevezett PSD2 - pedig azt tiltja, hogy egy-egy kereskedő extradíjat kérjen a kártyás vásárlás esetén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×