eur:
393.1
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Ezért lassítják értünk az online és bankkártyás vásárlást

Jelentősen megváltozhat szeptembertől a bankkártyás és az online fizetés. Egy uniós irányelv miatt szigorúbb ellenőrzés várható a tranzakciók során, szakértők szerint azonban a határidő egyes országokban tolódhat.

Szeptember 14-től jelentős változások léphetnek életbe a bolti bankkártyás és főleg az internetes vásárláskor, ugyanis egy fizetési szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós irányelv szerint a különböző fizetési tranzakciók esetén szigorúbb előírások jönnek, ezzel növelnék a pénzügyi rendszer biztonságát – mondta Turzó Ádám, a Portfolio elemzője.

"Akkor lép majd életbe az úgynevezett PSD2 szabályozás, amely egy uniós irányelv,

a tranzakciók szabályait próbálja megreformálni, biztonságosabbá tenni.

Ezért várható szigorítás."

Turzó Ádám arról is beszélt, hogy a hétköznapokban is új helyzetekre kell felkészülniük az embereknek.

"Az ötezer forint alatti tranzakcióknál is elő fog fordulni néha, hogy PIN kódot kér a terminál. Ennek az az oka, hogy körülbelül 150 ezer forintonként is kódot kell adni az új szabály szerint, akár pay-passos vásárlás esetén is" - húzta alá. Ráadásul 5 tranzakciónként is ugyanígy kér a rendszer PIN kódot, aminek az az értelme, hogy

legfeljebb 5 tranzakciót vagy 150 ezer forintot fizethetnek a kártyával abban az esetben, ha a kártya eltűnik vagy ellopják azt.

A Portfolio elemzője kiemelte, hogy sokkal lényegesebb változás várható majd az e-kereskedelemben, az online fizetéseknél.

"Kétfaktoros ellenőrzés jön, ami azt jelenti, hogy

fizetésnél SMS-ben kapunk egy kódot, ami még nem lesz elég, ehhez hozzá kell tenni egy jelszót vagy a biometrikus adatunkat, ezáltal biztonságosabban tudunk fizetni az online térben is."

Arra is lehet számítani, hogy szeptember 14-től csak akkor lesz érvényes egy internetes vásárlás, ha legalább két módon igazolja az ügyfél, hogy valóban ő vásárol. Szakértők szerint egy átlagos fizetés lassabnak tűnhet a jövőben, viszont erősebb ellenőrzést biztosít a felhasználók számára, a szeptember 14-i határidő viszont elképzelhető hogy egyes országokban csúszik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×