eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Terjed az afrikai sertéspestis Hevesben

Már félszáz település van a fertőzöttek listáján.

Módosultak az afrikai sertéspestis miatt korlátozás alá vont területek. A Heol.hu a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása alapján arról ír, hogy ötvenre emelkedett a fertőzött területek száma.

Ezek: Abasár, Aldebrő, Bodony, Bátor, Bükkszék, Demjén, Detk, Domoszló, Ecséd, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Ivád, Karácsond, Kerecsend, Kisfüzes, Kisnána, Kompolt, Kápolna, Ludas, Markaz,Mátraballa, Mátraderecske, Mátraszentimre, Nagyréde, Nagyút, Parád, Parádsasvár, Pálosvörösmart, Pétervására, Recsk, Rózsaszentmárton, Sirok, Szajla, Szűcsi, Tarnaszentmária, Terpes, Tófalu, Verpelt, Visonta, Vécs.

Különösen fertőzött területként említi a cikk az alábbiakat: Abasár, Atkár, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Karácsond, Markaz, Nagyréde, Pálosvörösmart, Visonta.

Májusban összesen hét, elhullottan talált vaddisznónál igazolták az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét. Mindegyik tetemet az elsőhöz közel, az úgynevezett különösen ellenőrzött területen belül találták meg.

Az esetek nagyobb részében a lakott területtől távol talált vaddisznóban mutatták ki a fertőzést, csak Mátrafüreden találtak a lakott terület határán fertőzött tetemet a vadászok.

A Nébih tájékoztatása szerint megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×