eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Terjed az afrikai sertéspestis Hevesben

Már félszáz település van a fertőzöttek listáján.

Módosultak az afrikai sertéspestis miatt korlátozás alá vont területek. A Heol.hu a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása alapján arról ír, hogy ötvenre emelkedett a fertőzött területek száma.

Ezek: Abasár, Aldebrő, Bodony, Bátor, Bükkszék, Demjén, Detk, Domoszló, Ecséd, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Ivád, Karácsond, Kerecsend, Kisfüzes, Kisnána, Kompolt, Kápolna, Ludas, Markaz,Mátraballa, Mátraderecske, Mátraszentimre, Nagyréde, Nagyút, Parád, Parádsasvár, Pálosvörösmart, Pétervására, Recsk, Rózsaszentmárton, Sirok, Szajla, Szűcsi, Tarnaszentmária, Terpes, Tófalu, Verpelt, Visonta, Vécs.

Különösen fertőzött területként említi a cikk az alábbiakat: Abasár, Atkár, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Karácsond, Markaz, Nagyréde, Pálosvörösmart, Visonta.

Májusban összesen hét, elhullottan talált vaddisznónál igazolták az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét. Mindegyik tetemet az elsőhöz közel, az úgynevezett különösen ellenőrzött területen belül találták meg.

Az esetek nagyobb részében a lakott területtől távol talált vaddisznóban mutatták ki a fertőzést, csak Mátrafüreden találtak a lakott terület határán fertőzött tetemet a vadászok.

A Nébih tájékoztatása szerint megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×