INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

csok

ingatlan

lakásár

családi otthonteremtési kedvezmény

Most kiderül, hol mire elég a csok

Most kiderül, hol mire elég a csok

Akár 11-szeres különbség is van egy átlagos budapesti, V. kerületi és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között, utóbbi ugyanis 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve - mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Valkó Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás vagy lakóház árának a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok.

A családi otthonteremtési kedvezmény szabályrendszere eltérő mértékben támogatja új és használt lakás, lakóház vásárlását. A csok a már megszületett vagy vállalt gyermekek száma szerint is változó juttatással számol: a gyermekek számának emelkedésével egyre több támogatást ad a családoknak.

Használt lakás esetében egy egygyermekes család 600 ezer forintra, kétgyermekes család 1,43 millió forintra, háromgyermekes család 2,2 millió forintra, míg egy négygyermekes család már 2,75 millió forintra számíthat kedvezményként. Úgy tűnik, a támogatás egyre inkább eltolódik az új építésű és nagy értékű lakások irányába, és nagyok a regionális egyenlőtlenségek.

Az átlagos lakásárakat tekintve három-négy gyermek esetében a csok egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken.

- mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az átlag azonban sok mindent elfed: Salgótarjánban például egy négygyerekes család számára a kinézett használt ingatlan átlagosan a vételár 60 százalékát, háromgyerekes család esetében 48 százalékát fedezi a csok. Hasonló esetben Miskolcon 39, de Békéscsabán, Kaposvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen is 25-30 százaléka oldható meg a vásárlásnak a csokból.

A drágább nagyvárosokban, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen vagy Veszprémben

3-4 gyerek mellett a csok az átlaglakás árának 13-19 százalékát adja.

Összehasonlításul: Budapest drágább részein, az I., II., XII. és V. kerületben egy egygyermekes családnak szimbolikus 1-2 százalékos támogatást jelent a használt ingatlanok piacán a csok. Ugyanezekben a városrészekben azért már tehetősebb szülők számára is „szemmel látható”, a vételár 6-8 százalékát kitevő csok szerezhető, ha négy gyermek felnevelését vállalják, vagy már most nagycsaládosok.

A főváros kevésbé felkapottabb részein a három-négy gyermeket vállaló családok a használt lakás árának 13-19 százalékával számolhatnak családi otthontámogatási kedvezményként.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Mire elég a csok - régiós eltérések
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018