eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Most kiderül, hol mire elég a csok

Akár 11-szeres különbség is van egy átlagos budapesti, V. kerületi és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között, utóbbi ugyanis 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve - mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Valkó Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás vagy lakóház árának a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok.

A családi otthonteremtési kedvezmény szabályrendszere eltérő mértékben támogatja új és használt lakás, lakóház vásárlását. A csok a már megszületett vagy vállalt gyermekek száma szerint is változó juttatással számol: a gyermekek számának emelkedésével egyre több támogatást ad a családoknak.

Használt lakás esetében egy egygyermekes család 600 ezer forintra, kétgyermekes család 1,43 millió forintra, háromgyermekes család 2,2 millió forintra, míg egy négygyermekes család már 2,75 millió forintra számíthat kedvezményként. Úgy tűnik, a támogatás egyre inkább eltolódik az új építésű és nagy értékű lakások irányába, és nagyok a regionális egyenlőtlenségek.

Az átlagos lakásárakat tekintve három-négy gyermek esetében a csok egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken.

- mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Az átlag azonban sok mindent elfed: Salgótarjánban például egy négygyerekes család számára a kinézett használt ingatlan átlagosan a vételár 60 százalékát, háromgyerekes család esetében 48 százalékát fedezi a csok. Hasonló esetben Miskolcon 39, de Békéscsabán, Kaposvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen is 25-30 százaléka oldható meg a vásárlásnak a csokból.

A drágább nagyvárosokban, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen vagy Veszprémben

3-4 gyerek mellett a csok az átlaglakás árának 13-19 százalékát adja.

Összehasonlításul: Budapest drágább részein, az I., II., XII. és V. kerületben egy egygyermekes családnak szimbolikus 1-2 százalékos támogatást jelent a használt ingatlanok piacán a csok. Ugyanezekben a városrészekben azért már tehetősebb szülők számára is „szemmel látható”, a vételár 6-8 százalékát kitevő csok szerezhető, ha négy gyermek felnevelését vállalják, vagy már most nagycsaládosok.

A főváros kevésbé felkapottabb részein a három-négy gyermeket vállaló családok a használt lakás árának 13-19 százalékával számolhatnak családi otthontámogatási kedvezményként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×