eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezért torpant meg a magyar húzóágazat

A kivitelezői kapacitáshiány és a kedvezőtlen időjárási körülmények okozták az építőipar márciusi megtorpanását, azaz, hogy az ágazat termelése az év harmadik hónapjában csupán 1,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben - közölték piaci elemzők Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggel kiadott adataihoz fűzött kommentárjukban.

Horváth András, a Takarékbank elemzője a kivitelezőket érintő kapacitáshiányra példaként említette, hogy Budapesten az első negyedévben 6 irodaházat terveztek átadni, de ebből csak 2 teljesült, ráadásul jelentős csúszásokkal kell számolni szinte minden megkezdett építkezésnél.

Az elemző ugyanakkor a rendelésállományok alakulásának és a kedvező időjárás visszatérésének köszönhetően áprilisban ismét az ágazat érdemi erősödésére számít. Az év egészében az építőiparban 20 százalék körüli éves növekedéssel számol 2018-ban, figyelembe véve, hogy a 2017-es év eredményei eleve erősebb alapot jelentenek.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője megjegyezte, hogy bár az építőiparban márciusban csupán 1,4 százalékos volt a bővülés, az év első negyedévében azonban már 19 százalékos. Az elemző a legfrissebb adatok alapján továbbra is arra számít, hogy az idén 10 és 20 százalék között emelkedhet az ágazat termelésének volumene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×