eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Tesla új, az eddigieknél lényegesen olcsóbb elektromos autója, a Model 3.
Nyitókép: MTI

A veszteségek után is bizakodó a Tesla

A Tesla közzétette első negyedéves beszámolóját, amely egyrészt az elmúlt hetek céggel kapcsolatos híráramlásának összefoglalója, másrészt több érdekes információt is tartalmazott a Model 3 gyártásának felfuttatásával, és előrendelésével kapcsolatban. Elon Musk most már nem csak Twitter-üzenetben, hanem hivatalosan is megerősítette, a harmadik és negyedik negyedévben már nyereséget termel a vállalata - írta a Portfolio.hu.

A Tesla korábban már közzétette első negyedéves értékesítési adatait, amelyből kiderült, hogy rekordmennyiségű (29 980) autót adtak el, ez közel 20 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A negyedév során 11 730 Model S, 10 070 Model X és 8180 darab Model 3 került értékesítésre.

A vállalat az első negyedév során 34 494 darab járművet gyártott, köztük 9766 darab új Model 3-t. A Tesla azt is elmondta, hogy áprilisban volt olyan hét, amikor 2270 darab Model 3 és 2024 Model S és Model X készült, amely új rekordot jelentett.

A Model 3 piacvezetővé válhat Amerikában

A termelés felfuttatása a megfelelő ütemben halad, ezért tartható a heti ötezres gyártás elérése a második negyedév végére. A vállalat azt is jelezte, hogyha elérik ezt az értéket, opcionálisan rendelhető lesz a Model 3 összkerékhajtással, valamint rendelhető lesz a kisebb akkumulátorral ellátott alap változat.

Az előrendelések száma továbbra is 450 ezer felett van, vagyis a Model 3 gyártásának tervektől elmaradó felfuttatása nem szegte kedvét a vásárlóknak, és kitartóan várnak az autójukra, így a Tesla Model 3 megismételheti a Model S sikerét, és piacvezetővé válhat Amerikában.

Továbbra is veszteséges a Tesla

A Tesla döntően a Model 3 növekvő értékesítésének köszönhetően 3,4 milliárd dollárra növelte árbevételét az első negyedév során, amely közel 26 százalékkal volt magasabb, mint 2017 azonos időszakában. A Model 3 gyártásával kapcsolatos nehézségek hatására viszont zsugorodott a bruttó marzs a meghatározó autógyártó szegmensben.

A nettó eredménysoron több mint 567 millió dolláros veszteség keletkezett, amely rekord méretű, 3,35 dolláros egy részvényre jutó veszteséget jelentett. Ugyanakkor elmondható az is, hogy

a Teslának sikerült a várakozásoknál magasabb árbevételt, és a konszenzusnál kisebb veszteséget elszenvednie az első negyedévben.

Optimizmus

A Tesla menedzsmentje megerősítette, hogy idén 100 ezer Tesla Model S és Model X kerülhet legyártásra. Elon Musk pedig Twitter-üzenetben azt írta, hogy az elektromos-autógyártó már a harmadik és a negyedik negyedévben is pozitív nettó eredményt érhet el.

A piacon sokan vélik úgy, hogy a Tesla hamarosan újabb tőkeemelésre kényszerülhet, mivel őrült ütemben égeti a készpénzét (az első negyedév végén 2,66 milliárd dolláros likviditással rendelkezett, míg ez az érték egy negyedévvel korábban még 3,36 milliárd dollár volt). Elon Musk viszont váltig állítja, hogy erre nem lesz szüksége.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×