INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

uniós forrás

kormány

fidesz-kdnp

brüsszel

portfolio

csiki gergely

Az újfajta húszezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Őrületes mennyiségű pénz érkezik Brüsszelből

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

2019 után elapadhatnak az uniós pénzek, és a kormánynak más forrásból kell biztosítania a gazdaságélénkítő intézkedéseit - közölte a Portfolio elemzője. Csiki Gergely szerint a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklusra jutó összegek több mint 90 százalékát, azaz 8200 milliárd forintot már lekötött Magyarország.

A napokban több ezer uniós pályázati nyertest hirdetett ki a kormány, így a 2014-2020-as ciklus forrásainak 93 százalékát már elosztotta, a felét pedig már ki is fizette, Brüsszelből viszont eddig még az ötödét sem kapta meg - derül ki a Portfolio elemzéséből.

Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta, hogy eddig csak 60 milliárd forint érkezett be Brüsszeltől, tehát van egy jelentős rés az első negyedéves adatok alapján, ami várhatóan folytatódik a következő negyedévben is. A második félévben érhet össze ez a költségvetési elmaradás - tette hozzá.

Az elemző kifejtette, hogy jól látszik a gyorsított tempó a főbb számokon, és van elmaradása a brüsszeli oldalnak a kifizetésekben. Jelentéktelen összegnek tűnhet a maradék 10 százalék, amivel a kormány gazdálkodhat a korábbi ezermilliárd forintos összegekhez képest.

Csiki Gergely azt mondta, hogy

akár több száz milliárd forintról van szó. Ennek jelentős hatása is lehet a magyar a gazdaság növekedésére.

"Arra számítunk az új kormánytól, hogy ha folytatja az eddigi gazdaságpolitikát, és a két százalék körüli költségvetési hiányt fogja belőni, akkor azt mondhatjuk, hogy

lesz mozgástere, amit a költségvetés élénkítésére használhat, és ezáltal serkentheti a gazdasági növekedést"

- emelte ki a Portfolio elemzője.

Ha nem lesz gond a 2014-2020-as ciklus pénzeinek brüsszeli folyósításával, akkor az azt fogja jelenteni, hogy miközben idehaza már lassul 2019-től az EU-pénzek kifizetése, elkezd felpörögni a Brüsszelből az átutalás, az pedig masszív, akár a GDP 3-5 százalékát kitevő pénzforgalmi többletet is kialakíthat az államháztartásban. Ez a hatalmas pénztömeg éppen akkor állhat majd rendelkezésre, amikor a lassabb itthoni uniós kifizetések miatt a gazdasági növekedés már egyébként is lelassul.

A Portfolio elemzése szerint érdemes nemzetközi kontextusba helyezni, hogy a 7 évre szóló pénzek 93 százalékának elosztása mit jelent. Egyetlen ország sem volt olyan gyors a számára rendelkezésre álló keretösszeg pályázati lekötésével, mint Magyarország (miközben az egyik legnagyobb keretösszeget éppen Magyarország oszthatja el).

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Alig maradt uniós forrás 2020-ig
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018