eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az újfajta húszezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Őrületes mennyiségű pénz érkezik Brüsszelből

2019 után elapadhatnak az uniós pénzek, és a kormánynak más forrásból kell biztosítania a gazdaságélénkítő intézkedéseit - közölte a Portfolio elemzője. Csiki Gergely szerint a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklusra jutó összegek több mint 90 százalékát, azaz 8200 milliárd forintot már lekötött Magyarország.

A napokban több ezer uniós pályázati nyertest hirdetett ki a kormány, így a 2014-2020-as ciklus forrásainak 93 százalékát már elosztotta, a felét pedig már ki is fizette, Brüsszelből viszont eddig még az ötödét sem kapta meg - derül ki a Portfolio elemzéséből.

Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta, hogy eddig csak 60 milliárd forint érkezett be Brüsszeltől, tehát van egy jelentős rés az első negyedéves adatok alapján, ami várhatóan folytatódik a következő negyedévben is. A második félévben érhet össze ez a költségvetési elmaradás - tette hozzá.

Az elemző kifejtette, hogy jól látszik a gyorsított tempó a főbb számokon, és van elmaradása a brüsszeli oldalnak a kifizetésekben. Jelentéktelen összegnek tűnhet a maradék 10 százalék, amivel a kormány gazdálkodhat a korábbi ezermilliárd forintos összegekhez képest.

Csiki Gergely azt mondta, hogy

akár több száz milliárd forintról van szó. Ennek jelentős hatása is lehet a magyar a gazdaság növekedésére.

"Arra számítunk az új kormánytól, hogy ha folytatja az eddigi gazdaságpolitikát, és a két százalék körüli költségvetési hiányt fogja belőni, akkor azt mondhatjuk, hogy

lesz mozgástere, amit a költségvetés élénkítésére használhat, és ezáltal serkentheti a gazdasági növekedést"

- emelte ki a Portfolio elemzője.

Ha nem lesz gond a 2014-2020-as ciklus pénzeinek brüsszeli folyósításával, akkor az azt fogja jelenteni, hogy miközben idehaza már lassul 2019-től az EU-pénzek kifizetése, elkezd felpörögni a Brüsszelből az átutalás, az pedig masszív, akár a GDP 3-5 százalékát kitevő pénzforgalmi többletet is kialakíthat az államháztartásban. Ez a hatalmas pénztömeg éppen akkor állhat majd rendelkezésre, amikor a lassabb itthoni uniós kifizetések miatt a gazdasági növekedés már egyébként is lelassul.

A Portfolio elemzése szerint érdemes nemzetközi kontextusba helyezni, hogy a 7 évre szóló pénzek 93 százalékának elosztása mit jelent. Egyetlen ország sem volt olyan gyors a számára rendelkezésre álló keretösszeg pályázati lekötésével, mint Magyarország (miközben az egyik legnagyobb keretösszeget éppen Magyarország oszthatja el).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×