eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Ennyivel csökkenti a villanyszámlát az óraátállítás

Az utóbbi időben sem változott az óraátállítással megtakarított pénz és villamosenergia mennyisége, így továbbra is évente akár 5 milliárd forintot spórolhat meg ezzel az eljárással Magyarország – közölte Berczelly Réka, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) szóvivője. Az órákat most hajnali kettőkor három órára kellett előre állítani.

„Megkezdődik a nyári időszámítás, amely egyébként október utolsó vasárnapjáig tart. Vasárnap hajnali két órakor kell 3 órára állítanunk az óráinkat” – tájékoztatott Berczelly Réka, aki kiemelte, hogy most kezdődik a megtakarítási időszak.

A nyári időszámítás azért jelent energiamegtakarítást, mert egy átlagos ember ébrenléti ideje reggel hét és este 10 közé esik. „Ez minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, akkor tudunk spórolni” – hangsúlyozta a MAVIR szóvivője. A Zrt. munkatársai összevetik az óraátállítás előtti és utáni hét fogyasztási adatait. „Ebből az látszik, hogy már az óraátállítás után rögtön naponta körülbelül 1,5-3 százalékos villamosenergia-megtakarítás, fogyasztáscsökkenés látható.”

Ez éves szinten 100-120 ezer megawattóra áram megtakarítását jelent,

ami 30-40 ezer háztartás éves energiafogyasztásának felel meg,

és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×