eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem feledkezik el végre Magyarországról az Európai Unió

Magyar képviselő dolgozhatja ki az édesvízi haltenyésztésre vonatkozó jövőbeni politikát.

Komoly siker Magyarország számára, hogy a tenger nélküli európai uniós tagállamok nevében egy magyar politikus dolgozhatja ki az édesvízi haltenyésztés fejlesztésére szolgáló javaslatokat - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő Brüsszelben.

A dél-alföldi politikus hozzátette: „A fenntartható és versenyképes európai akvakultúra-ágazatról szóló jelentésben egy külön szekciót szentelnek majd az édesvízi akvakultúra számára. Ez egy jelentős gesztus a tenger nélküli országok, mint Ausztria, Luxemburg, Szlovákia, Csehország és Magyarország számára, hiszen az EU közös halászati politikája, amelybe az akvakultúra is tartozik, tárgyalásai során

gyakran elfeledkeznek az édesvízi ágazatról.

Ezt annak ellenére teszik, hogy az édesvízi haltenyésztés az európai akvakultúra ágazat teljesítményének több mint egyötödét teszi ki.”

Az EP Halászati Bizottságának tagja felhívta a képviselők figyelmét, hogy az édesvízi ágazat több mindenben különbözik a tengeri akvakultúrától, mint hasonlít. Jó példa erre az állomány-megőrzés, a takarmányozás vagy a szaporodás, ezért a szabályozásnak is fegyelembe kell vennie a különbségeket. „Különböző, ágazatra szabott környezetvédelmi előírások, mind a tengeri, mind az édesvízi haltenyésztők munkáját jelentősen egyszerűsítenék, egyértelművé tennék, s így megkönnyítenék, s ez által az ágazat mindkét fontos szegmense növekedésnek indulhatna, amely az egész akvakultúra ágazatnak jobbat tenne” - tette hozzá a Békés-megyei politikus.

Erdős Norbert javasolta továbbá a nehezebben hozzáférhető, pályázati úton elnyerhető fejlesztési pénzek mellett egy biztos, normatív alapon történő uniós támogatásnak a jövő halászati politikájában történő kialakítását az akvakultúra ágazat számára. „Ezt az összeget a folyamatosan nyújtott, jelentős környezetvédelmi szolgáltatásokért - biológiai sokféleség fenntartása és növelése, tájvédelem és tájmegtartás - kapná az ágazat. Ez egyfajta „akvakultúra zöldítés” lenne, amely a tengeri halászat esetén „tengeri akvakultúra zöldítés”, míg édesvízi esetén „halastavi zöldítés” nevét viselné” - emelte ki a fideszes képviselő.

A békéscsabai politikus rámutatott a jövőbeni uniós akvakultúra költségvetési igények kimondásának a fontosságára. A mostani programozási időszakban rendelkezésre álló, körülbelül 1280 millió eurót a következő hét évre is meg kell őrizni, sőt, ha a költségvetési mozgástér lehetővé teszi, növelni kellene.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×