eur:
393.33
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Elképesztő károkat okoz sokak kedvenc befektetése

Elképesztő károkat okoz sokak kedvenc befektetése

A Föld ökológiai egyensúlyát veszélyeztetheti a bitcoin: nemsokára annyi energiát fogyaszt majd a rendszer, mint a teljes Egyesült Államok. De honnan szerezzük be ezt az energiamennyiséget?

Az idei év egyik legizgalmasabb fejleménye a gazdaság területén a kriptovaluták, azaz a titkosított fizetőeszközök fölfutása. Főleg a 2009-ben ismeretlenek által alapított, bitcoin nevű virtuális pénz futott be szép karriert: csak idén 16-szorosára növelte értékét, és már tízezer dollár fölött jár az árfolyama.

Sokan beszélnek arról, hogy a bitcoinnal olyan pénzügyi buborékot fújnak, amely előbb-utóbb kipukkan. De lehet, hogy nem ez jelenti majd a problémák végét - írta a Világgazdaság a Grist.org cikke alapján. A digitális valuta mögé fölhúzott, való világban működő, exponenciálisan növekedő informatikai rendszerek ugyanis egyre több energiát fogyasztanak. Annyira sokat, hogy már az egész bolygó ökológiai egyensúlyát veszélyeztetik.

Egyetlen bitcointranzakció energiaigénye már most 9  amerikai háztartás egynapi energiafogyasztásával egyenlő.

Venezuelában, ahol a kormányzati beavatkozás nyomán olcsó az áram, már áramszüneteket is okoznak a bitcoin előállításával foglalkozó gépparkok. Ugyanígy Kínában, ahol

az illegális bitcoinbányák a vízerőművek által előállított energiát csapolják meg.

A cikk szerint a jelenlegi növekedési ütemmel számolva alig pár hónapon belül új energiaforrásokra lesz szükség, ez pedig áttételesen káros lehet a környezetre nézve. 2019 júliusára a rendszer több energiát fog elhasználni egy évben, mint az Egyesült Államok lakossága hasonló idő alatt.

  • A bitcoin célja az volt, hogy olyan decentralizált pénzrendszer jöjjön létre, melyet nem irányít a bankrendszer vagy egy-egy szuverén állam pénzügyi politikája, használata pedig anonim.
  • Csak az egymással kommunikáló számítógépek memóriájában létezik, nincs fizikai megfelelője, tehát nincs bitcoin készpénz.
  • Decentralizált és anonim jellegéből adódóan az egész rendszer szabályozatlan.
  • A rendszer működését az teszi lehetővé, hogy minden felhasználó számítógépén megvan az a táblázat, ami folyamatosan frissíti, kinek éppen mennyi bitcoinja van.
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×