INFORÁDIÓ 
2018. november 14. szerda
Aliz

napelem

hitel

termékdíj

Ingyenpénz a családi házban lakóknak is

InfoRádió

Iparági előrejelzések szerint egyértelműen megjelenik majd a fogyasztói árakban, hogy január elsejétől a napelem után fizetendő termékdíj a felére esik.

Az alacsony kamatkörnyezet miatt sokszor már eddig is megérte kiaknázni a napenergiát, de a törvényi módosítás nyomán várható árcsökkenéssel szinte az összes, hitelből megvalósított beruházás is önfinanszírozó lehet - írta a Pénzcentrum.

A kormány által 2015-ben bevezetett, napelem utáni termékdíj 2018. január elsejétől kilogrammonként 114 forintról 57 forintra csökken. Még ez is jelentősen meghaladja az uniós átlagot, de az irányt üdvözlik a szakmában. A MANAP Iparági Egyesület véleménye szerint végre a magyar kormányzat is felismerte annak fontosságát, hogy a ma még inkább adóként felfogható termékdíj mértéke közelítsen a valós költségek felé, hiszen a napelemek életciklusuk végén való visszavétele és feldolgozása az elsődleges cél, nem a termékekre kivetett díj beszedése és a bevételek növelése.

Olcsóbb lehet

Előrejelzések szerint a napelemek után fizetendő termékdíj csökkentése hamar meglátszik majd a fogyasztói árakban, amelynek jelenlegi mértéke a lakossági beruházások egyik legnagyobb gátja.

Egy felmérés ugyanis nemrég megállapította, hogy bár a saját tulajdonú családi házban vagy ikerházban élők elsöprő többsége, 84 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy napelemet szereltessen a házára; az érdeklődést azonban mérsékli, hogy ugyanennyien vélekednek úgy, hogy ez a technológia egyelőre túl sokba kerül.

Egy családi házas, 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. 

Ha egy háznak 150 ezer forint az éves villanyszámlája, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Ez annál inkább rövidül, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve minél alacsonyabbra csökken a napelemek ára.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH