eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Már 12 forinttal drágább a benzin, és ezt hozza a következő év

Már 12 forinttal drágább a benzin, és ezt hozza a következő év

November elsejétől péntekre már 12 forinttal, 363 forintra emelkedett a benzin literenkénti átlagára. A drágulást főként a kőolaj kitermelésének csökkentéséről szóló hírek és geopolitikai feszültségek okozzák - közölte az InfoRádió kérdésére az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Az olajpiacot alapvetően az OPEC megállapodás meghosszabbítása és a piac változása foglalkoztatja - mondta az InfoRádió kérdésére Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a termeléscsökkentés és a keresletnövekedés hatására a bőséges túlkínálat megszűnőben van. Ehhez hozzájárult még az a hír is, hogy a közelmúltban vezető tisztségviselőket tartóztattak le Szaúd-Arábiában, ez ugyanis növelte a geopolitikai feszültséget a régióban.

A fenti hír nyomán kialakuló feszültség akár 3-4 dolláros olajár-emelkedést is okozhatott.

A piac azt várja, hogy az OPEC a kitermelési kvótára vonatkozó megállapodást meghosszabbítja, így a jelenlegi trend folytatódhat.

Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta, hogy jelentős áremelkedésre már nem számít,

mivel a hír már beépült az árakba. Középtávon is a mostani árszint lehet a jellemző Pletser szerint.

Hozzátette: 2018-ban jelentős kínálat belépése várható a piacra, így jövőre is a mostanihoz hasonló árakra lehet számítani. Lehetnek olyan események, amiket nem látunk előre, mivel számos termelő ország - Nigéria, Venezuela, Líbia, Szaúd-Arábia - is komoly politikai problémákkal küzd.

A palaolajtermeléstől jelentős növekedés várható 2018-ban, azonban egyre több jel mutat arra, hogy

ez a forrás nem lesz képes kielégíteni azt a növekvő keresletet, amit most látni a piacon.

Tehát azt lehet mondani, ha ez a masszív keresletnövekedés fennmarad, akkor mindenképpen szükség van az amerikai palaolajtermelőkön kívüli készletekre és kitermelőkre - értékelt Pletser Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×