eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

A magyar szuverén besorolás Fitch Ratingsa így már két hitelminősítőnél pozitív: augusztusban a Standard & Poor's is pozitív kilátást adott Magyarországnak.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatára.

A Fitch péntek esti londoni bejelentésével

befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata, amelynek mérlege két pozitívra javított kilátás.

Ez az általános hitelminősítői gyakorlat alapján megnövelte annak a valószínűségét, hogy a következő tizenkét hónapban a Fitch Ratings és a Standard & Poor's tovább javítja a magyar államadós-osztályzatot is.

A Fitch Ratings tavaly májusban emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül.

A magyar államadósságra akkor megállapított, azóta is érvényes "BBB mínusz" besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Moody's tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot,

A Fitch a kilátás pozitívra javításáról hozott, péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta:

ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

A cég előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2019-re 69 százalékig csökken tovább. A Fitch megjegyzi mindazonáltal, hogy az általa "BBB" kategóriásként nyilvántartott többi szuverén adós mediánértéke 42 százalék.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy markánsan visszaesett a nem rezidens befektetők kezén lévő szuverén adósságeszközök aránya, és ez csökkentette Magyarország sérülékenységét a globális pénzügyi kondíciók változásaitól.

A Fitch Ratings adatai szerint a külföldi befektetők augusztusban az államadósság 38 százalékát birtokolták a 2014-ben mért 56 százalék helyett.

A kilátás pozitívra javításához fűzött indoklás szerint markánsan javult a magyar gazdaság nettó külső adóspozíciója (NXD) is.

A hitelminősítő kiemelte: saját - a Magyar Nemzeti Bankétól (MNB) eltérő - kritériumai alapján kialakított becslése szerint a magyar gazdaság nettó külső adóspozíciója az idén a hazai össztermék 9 százalékára csökkent a 2014-ben mért 53 százalékról.

A Fitch Ratings szerint a magyar NXD-pozíció fokozatosan közelít a cég listáján "BBB" osztályzati sávba sorolt többi szuverén adós jelenleg mínusz 1 százalékos mediánértékéhez.

A hitelminősítő szerint e folyamat hajtóerői közé tartoznak a magyar folyómérleg-egyenleg magas többletei, az Európai Uniótól érkező folyósítások, valamint a magánszektorban és a közfinanszírozási szférában végbement külső adósságleépítés.

A Fitch elemzőinek várakozása szerint a magyar államháztartási egyenleg hiánya növekedni fog ugyan, de továbbra is konzisztens marad a GDP-arányos államadósság-ráta csökkenési folyamatával.

A cég prognózisa szerint a hazai össztermékhez viszonyított államháztartási deficit az idén 2,1 százalék, jövőre 2,3 százalék lesz a tavalyi 1,9 százalék után, de ennek elsődleges okai az adócsökkentések és a jövő évi választások közeledtével esedékes kiadásnövelések lesznek.

A Fitch megítélése szerint

a választásokhoz köthető nagyobb költségvetési elcsúszások kockázata korlátozott,

tekintettel az erőteljes makrogazdasági környezetre és a kormánypárt jelentős politikai támogatottságára.

A felmérések a Fidesz választási győzelmére utalnak, és ez gazdaságpolitikai folyamatosságot jelentene a választások utáni időszakban. A Fidesz előnyére szolgál a kedvező gazdasági környezet és az ellenzék gyengesége is.

Magyarország és az EU között ugyanakkor feszültségek vannak, és ha az Európai Unióval fennálló viszony komoly mértékben romlana, annak potenciálisan kedvezőtlen következményei lehetnének a gazdaság kilátásaira és közfinanszírozásra közép- és hosszú távon - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte: a választások után ismét a költségvetés feszesebbre vonására számít, és várakozása szerint az államháztartási hiány 2019-ben a hazai össztermék 1,9 százalékára csökken.

A Fitch Ratings londoni elemzői az idén 3,7 százalékos, 2018-ban 3,5 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban a tavalyi 2,2 százalékos GDP-bővülés után. A cég szerint

a gyorsulás elsődleges hajtóereje a hazai fogyasztás, amelyet az erőteljes munkapiaci helyzet, a gyors bérnövekedés és a kordában tartott infláció segít.

A magyar bankrendszer likviditási helyzete jelentősen javult, a betétállományhoz mért kinnlevőség-ráta 2017 közepén 86 százalék volt a 2012-ben mért 119 százalék helyett. A bankok nyereségessége is javult a hitelveszteség-tartalékolási folyamat visszafordítása, a finanszírozási költségek csökkenése és a bankadók mérséklése miatt - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a problémás kinnlevőségek aránya is jelentősen csökkent: az idei első fél év végén a bruttó kinnlevőség-állomány 8,7 százaléka volt az egy évvel korábbi 16,3 százalék után.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×