eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Újabb darázsfészek-témához nyúlt hozzá Donald Trump

Az amerikai kormányzat csütörtökön hivatalosan elindította az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának folyamatát abban a reményben, hogy kedvezőbb feltételeket tud kiharcolni az amerikai feldolgozóipari vállalkozások és munkások számára.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője az Egyesült Államok törvényhozásának tagjaihoz intézett levélben közölte, hogy elindítja a 90 napos konzultációt a kongresszussal és a közvéleménnyel, így augusztus 16-án megkezdődhetnek a tárgyalások a szerződésben részes másik két országgal, Kanadával és Mexikóval.

A tavaly novemberben amerikai elnöknek megválasztott Donald Trump azt ígérte a kampányban, hogy újratárgyalja a szomszédos országokkal megkötött szabadkereskedelmi megállapodást. Trump szerint az 1994-ben hatályba lépett szerződés egy "katasztrófa", felgyorsította az iparvállalatok és a jól fizető feldolgozóipari munkahelyek Mexikóba való áttelepítésének folyamatát.

Lighthizer sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a NAFTA sikeres az amerikai mezőgazdaság, a befektetési szolgáltatások és az energia szektor szempontjából nézve, de a feldolgozóiparnak nem kedvezett. Hozzátette: reményei szerint 2017 végére le tudják zárni a tárgyalásokat a partnerekkel.

A kongresszus vezetőinek küldött levelében Lighthizer rámutatott, hogy a megállapodást korszerűsíteni kell a digitális kereskedelem, a szellemi tulajdonjogok, a munka- és környezetvédelmi szabályok, az állami tulajdonú vállalatok szabályozása, valamint az élelmiszerbiztonsági előírások terén.

A Trump-kormányzat kitartó unszolására Mexikó és Kanada április végén beleegyezett a NAFTA újratárgyalásába.

Donald Trump ellenzi a multilaterális szabadkereskedelmi egyezményeket. Választási ígéretéhez híven már első munkahetének első napján, január 23-án aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezményből.

A növekvő kínai befolyás ellensúlyának szánt megállapodást 2016. február 4-én Aucklandban írta alá az ázsiai-csendes-óceáni térség 12 állama, amelyek együttesen a világgazdaság 40 százalékát képviselik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×