eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Alapvető változásokat javasol a GVH az autópiacon

Alapvető változásokat javasol a GVH az autópiacon

Alacsonyabb forgalomba helyezési díjakat javasol az új gépjárműveknél a Gazdasági Versenyhivatal a járműpiaci ágazati tanulmányában, és azt is, hogy a kötelező biztosításoknál legyen újra kampányidőszak - mondta az InfoRádiónak Basa Andrea, a GVH szóvivője.

A GVH a 2010-2015-ös időszakra kiterjedő elemzésben a magyarországi új személy- és kishaszongépjármű-forgalmazás és -javítás piacait, valamint a hozzá kapcsolódó biztosítási piac működését vizsgálta, és nem tárt fel olyan piaci zavart, amely versenyfelügyeleti eljárást igényelne, de különböző a versenyviszonyokat érintő piaci problémákat azonosított. - mondta el az InfoRádiónak Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

A gépjárműpark elöregedő tendenciát mutat, az autók átlagos életkora 13 év felett van, és folyamatosan emelkedik. A külföldről használtan behozott gépjárművek átlagéletkora is jóval tíz év felett van, és a használt autók aránya is folyamatosan növekszik.

"A GVH álláspontja szerint ennek az lehet az oka, hogy az új autók forgalomba helyezésének költségei igen magasak, emiatt öregszik el az autópark Magyarországon, ezért azt javasolta, hogy

az új gépjárművek forgalomba helyezésével és üzemben tartásával kapcsolatos egyes költségeket csökkenteni kellene"

- mondta a szóvivő.

A fiatalabb használt autók behozatala is segítené a környezetvédelmi szempontból is aggályos elöregedés megállítását, de ehhez a fiatalabb autók behozatalát terhelő többletköltségek újragondolását, differenciálását javasolja a hivatal.

A szóvivő hozzátette, jelentős növekedés indult meg 2008 és 2014 között a szervizek árbevételében, részben az öregedő autópark miatt, még akkor is, ha a fogyasztók árérzékenysége miatt a javítások és az alkatrészek forgalmának egy része a jogszabályok megkerülésével működő szereplőnél történik, viszont hozzájárul a piac kifehéredéséhez, hogy január elsejétől online pénztárgép használatára kötelezettek a szervizek és az alkatrész-kereskedők.

2014 óta a kötelező biztosítások díjai is növekedtek, ezért a GVH tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy

a kampányidőszak visszavezetése nagyobb átláthatóságot teremtene,

illetve a fogyasztól éberségét is elősegítené, hiszen a koncentrált váltási időszak hozzájárulhat a verseny élénküléséhez és a biztosítási díjak csökkenéséhez is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×