eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Áttörés a net fejlődésében

Alapvető tulajdonságában fejlődött nagyot a világháló, ön is könnyen észreveheti.

Az internet biztonságával kapcsolatban általában vírusokra, spamekre vagy ellopott jelszavakra gondolnak a felhasználók. Most nem ezekről van szó, mégis fontos lépés történt az internetezés biztonságosabbá válásában.

A kis zöld lakat

Az interneten zajló összes forgalom több mint fele már titkosított módon zajlik, a HTTPS biztonságos kapcsolat használatának mértéke most először túlszárnyalta a hagyományos HTTP oldalakét – írta a Wired a Mozilla (a Firefox böngésző fejlesztője) böngészési adataira hivatkozva.

Miért fontos ez? A HTTPS kapcsolat ugyan nem annyira titkosított, hogy elrejtené, ki milyen oldalakat néz meg a neten. De abban sokat segít, hogy böngészés közben mindenki azt lássa, amit szeretett volna, és ne terelődjön el adathalász vagy vírusokkal, számítógépes kártevőkkel fertőzött weboldalakra. Sőt, az internetszolgáltatók és a kormányzatok is nehezebben tudnak hozzáférni ahhoz, ki mit olvas vagy posztol a neten.

A fenyegetés elérte a küszöbértéket

Hosszú évekbe telt, míg az HTTPS 1995-ös bejelentése után a jelentősebb weboldalak és szolgáltatók belátták, mi értelme erőforrásokat fordítani a teljes forgalom titkosításának. De manapság, az ellopott jelszavak, a kicsalt és vírusterjesztésre felhasznált tartalmak, a hamisított banki oldalak sokasodása miatt hirtelen megnőtt ennek jelentősége.

Az évek folyamán a Facebook, a Google, a Wikipedia, vagy például a New York Times és a Wired is átállt a biztonságos kommunikációra. A Google 2015-ben azt is bejelentette, hogy a keresőmotorja előnyben részesíti a HTTPS-t használó oldalakat a hagyományosokkal szemben.

Ám a kisebb oldalaknak nehézkes ezt a szabványt használniuk. A hitelesítés pénzbe kerül és az átállás is komolyabb technikai tudást igényel. Most talán itt is elkezdődik a változás: az olyan cégek, mint a Let's Encrypt – vállalati és nonprofit forrásainak köszönhetően – átvállalja az áttérés pénzügyi költségeit. Neki köszönhetően a WorldPress.com és a Squarespace is már HTTPS-t biztosít milliónyi felhasználójának. Ilyen nagy cégeken keresztül jutott el a felhasználókhoz a biztonságos kommunikáció, és így következett be a "nagy ugrás", vagyis hogy

20 évbe telt, míg az oldalletöltések 40 százaléka titkosított csatornára került, és csupán az utóbbi 1 évbe, hogy újabb 10 százalékkal az 50-et is meghaladja a HTTPS forgalma.

No persze a HTTPS nem tökéletes, 2014-ben például egy kritikus hibát találtak a forgalom titkosításáért felelős szoftverben. Ez volt a Heartbleed, amely, az elmaradt frissítések miatt még mindig 180 ezer szervert veszélyeztet. Ezzel együtt azonban, sokak számára láthatatlanul, az internet fejlődése újabb nagy lépésen van túl.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×