eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Csökkent az építőipari termelés

Októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján októberben az építőipar termelése 3,8 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

Január-októberben az építőipari termelés volumene 19,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipar termelése tavaly decemberben nőtt utoljára éves összehasonlításban.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene október végén 23,9 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,2, az egyéb építményeké 42,8 százalékkal magasabb volt.

A KSH szerint az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. Októberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,3, az egyéb építményeké 19,1, a speciális szaképítésé 12,1 százalékkal esett vissza.

A megkötött új szerződések volumene 11,9 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 54,2 százalékkal.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene ezzel szemben 52,9 százalékkal emelkedett, aminek fő oka néhány, útépítésekre kötött nagy szerződés volt. Az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.

Csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

A mezőgazdasági termelői árak októberben 5,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 9,7 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,6 százalékos növekedéséből tevődik össze - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Tavaly októberhez képest a gabonafélék ára 12 százalékkal csökkent, a csoport mindkét főtermékének az ára esett: a búzáé 15, a kukoricáé 11 százalékkal. A gyümölcsök ára 11, a zöldségféléké 10 százalékkal csökkent, a burgonya ára 3,1 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 2,2, az állati termékeké 3,6 százalékkal emelkedett októberben éves bázison. A tej felvásárlási ára július óta nő, októberben 79 forint/liter volt, ami 2015 októberéhez képest 1,4 százalékos növekedést jelent.

A vágósertés ára 11 százalékkal nőtt egy év alatt, de szeptemberhez képest 25 forinttal csökkent kilogrammonként, így októberben 390 forint/kilogramm volt.

Az év első tíz hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől, ezen belül a növényi termékek ára 2,4, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.

Január-októberben a zöldségfélék ára 2,5, a gyümölcsöké 3,2 százalékkal csökkent, a vágósertésé 2,0 százalékkal nőtt a 2015 első tíz havival összevetve.

A tej árának az elmúlt hónapokban történt növekedése nem tudta kompenzálni az év eleji mérséklődését, így az az év első 10 hónapjában 9,2 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×