eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Aszódi: Paks bővítése még az unió végső döntésére vár

Aszódi: Paks bővítése még az unió végső döntésére vár

Az elmúlt évtizedek legkomplexebb vizsgálata is igazolta, hogy a paksi telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok építésére - mondta az InfoRádiónak a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos a telephely-engedélyezési közmeghallgatás után.

„Nagyon széleskörű és korszerű vizsgálatokat végeztünk, a legmodernebb eszközöket vetettük be, hogy meggyőződjünk azokról a feltételekről, amelyeket a szabályzatok előírnak” - közölte Aszódi Attila.

A Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos közölte: azt állapítottuk meg, hogy a telephely alkalmas, nincs olyan körülmény, ami a létesítést kizárná. Minden tekintetben meghatároztuk a paramétereket, amelyek szükségesek a továbblépéshez.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség engedélyre egy olyan telephelyen, ahol már működik négy atomerőművi blokk, Aszódi Attila úgy válaszolt, hogy ennek két fontos oka van.

„Az egyik ok az, hogy nagyon sokat fejlődtek azok a technikák, módszerek, mérési eszközök, amelyek rendelkezésre állnak. A másik pedig az, hogy

az új blokkokkal szemben sokkal szigorúbb követelmények vannak,

más feltételeknek kell megfelelni” - fejtette ki a szakember.

Kifejtette: a természeti eredetű veszélyekkel kapcsolatban a szabályzatok azt írják elő, hogy a százezer évente visszatérő eseményeket is vizsgálni kell. Tehát nagyon széles spektrumot kellett tanulmányozni. Ilyen események a Duna szélsőséges vízállásai, a meteorológiai körülmények, vagy éppen a földrengések.

Egy olyan valószínűségi modellezést kellett elvégezni, amely a százezer évente egyszer vagy annál gyakrabban előforduló eseményeket is magába foglalja – magyarázta a kormánybiztos.

A vizsgálatokból például kiderül, hogy egészen extrém hőmérsékletek is voltak.

Aszódi Attila közölte: jelenleg két nagyon fontos folyamat zajlik.

„Egyrészt szeptember végén megkaptuk az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, és várjuk, hogy a zöld szervezetek fellebbezését követően a másodfokú hatóság megvizsgálja ezeket a dokumentumokat, és reményeink szerint helyben hagyja az elsőfokú hatóság határozatát. A másik folyamat, amin intenzíven dolgoztunk az elmúlt időszakban, az a telephely-engedélyezés” - fejtette ki a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: ezek az engedélyek nem lassítanák a folyamatot, de nagy szükség lesz ezekre az engedélyekre ahhoz, hogy tovább lehessen lépni.

Az ütemezéssel kapcsolatban elmondta: nagyon várják az Európai Bizottság végső döntését az állami támogatási kérdésben.

„A pontos ütemtervet akkor lehet rögzíteni, ha ez a döntés megszületett” - jelentette ki Aszódi Attila.

„Csúszásról egyelőre nem beszélünk”

- hangsúlyozta a kormánybiztos. Kifejtette: a környezetvédelmi és a telephely-engedélyek nincsenek kritikus úton.

„Habár hamarabb számítottunk ezekre az engedélyekre, de valójában nem követelnek olyan további lépéseket, ami miatt kritikus útra kerülnének. Hogy a bizottsági döntés hogyan befolyásolja az ütemezést, akkor tudom megmondni, amikor a bizottsági döntés a kezemben lesz, hiszen abban lehetnek olyan feltételek, amelyek befolyásolhatják a projekt ütemezését. Meg kell várnunk ezt a döntést ahhoz, hogy erről beszélni tudjunk” - közölte a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×