eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A vasárnapi boltzárral is foglalkozott a kormány

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén, Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter Demján Sándor beszédében elhangzottakra reagált, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint szakmaiatlan, hozzá nem értő vita folyik a kereskedelmi dolgozók két szabad hétvégéjéről, az intézkedés elsősorban a kisboltok ellen irányulna, és érdekképviseletként tiltakoznak a jelentős forgalomkiesést és kárt okozó szabályozás ellen.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány a vasárnapi boltbezárás kérdését megvitatta, rendezte, miután kiderült, hogy sokan ragaszkodnak a hétvégi vásárlási lehetőséghez, szokáshoz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen kitért arra, hogy a jó gazdasági helyzetben lehetőség van az eddigiektől eltérő, más jellegű kérdésekről is beszélni, a gazdasági növekedés lendületének fenntartásához több célt kell áttekinteni.

A miniszter elmondta: a kormány jövő heti ülésén az állami többletbevételből javasolni fogja a hitelezés ösztönzését, az ipari parkok fejlesztésének többlettámogatását, a megyei jogú városok fejlesztését, az Eximbank feltőkésítését, a garanciarendszer erősítését.

Varga Mihály jelezte, hogy pénteken elkezdődik az egyeztetés a munkaadók és munkavállalók képviselőivel a következő évek feltételeiről.

Hangsúlyozta: a partnerekkel beszélni kell a minimálbér emelése mellett a vállalkozói terhek mérsékléséről, a járulékcsökkentés lehetőségéről, a béremelések üteméről.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke felidézte, hogy a kereskedelem látványos fejlődésen ment át, lépést tart Európával.

"Ez az a terület, ahol utolértük Európát, máshol lemaradtunk" - fogalmazott.

A VOSZ elnöke kitért arra, hogy álláspontjuk szerint európai bérekhez európai teljesítmény kell, és ettől Magyarország még messze van.

Megjegyezte: teljesítmény nélkül illúzió, hogy bárki európai bért kaphat, ugyanakkor ha nem nőnek a bérek, az emberek elmennek.

A VOSZ fontosnak tartja a bérfelzárkóztatást, de szerintük a fizetést szelektív módon kell rendezni, például a termelői szektort kell preferálni - mutatott rá az elnök.

Demján Sándor megfogalmazta azt is, hogy az európai felzárkózáshoz jó forint árfolyamra is szükség van. Szerinte a vállalkozásoknak a 320-330 forint lehetne a jó árfolyam.

Varga Mihály miniszter a VOSZ elnökének felvetéseire reagálva elmondta, hogy Magyarországon az európai átlag feletti a ledolgozott órák száma, de a hatékonyság elmarad az európai átlagtól. A ledolgozott munkaórát kellene hatékonyabbá tenni, és ezt a kormány egyebek közt járulékcsökkentéssel tudja támogatni - mondta a miniszter.

A VOSZ elnökének forint árfolyammal kapcsolatos megjegyzésére Varga Mihály közölte: a forint árfolyamát a kormány nem tudja tartósan eltéríteni a piacitól.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi és szolgáltató szekciójának vezetője elmondta, méltatta a kereskedelem magyar gazdaságban betöltött szerepét, kiemelte, hogy az ágazat járul hozzá a második legnagyobb mértékben a GDP-hez, a legnagyobb áfa-befizető, évi forgalma 9300 milliárd forintra tehető, 550 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Az ünnepségen átadták a Klauzál Gábor elismerő okleveleket és a Magyar Kereskedelemért Nagydíj kitüntetéseket.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×