eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ennyi áramot nyerünk megújuló energiákból

10 és fél százalék feletti volt a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés 2015-ben, ami az előző évhez képest 0,7 százalékos növekedés - közölte a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal. A hivatal szóvivője azt mondta: a megújuló alapú villamosenergia több mint fele biomasszából származik, de tavaly megduplázódott a napenergiából származó villamosenergia termelés.

„A megújuló energiahordozókból termelt hazai villamosenergia a bruttó villamos energia termelésen belül 2015-ben 10,5% volt. 52% a biomasszából nyert villamos energia, a második legnagyobb a szél 22 százalékkal, utána jön a biogáz” - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Hozzátette: a napenergiából nyert villamos energia 3%, de megduplázódott a tavalyi évhez képest és ez biztató tendencia.

„Komoly változás a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamos energia, amely 51%-os növekedést mutatott, ez szintén jelentős növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest” - jegyezte meg a szóvivő.

Mint mondta, a megkérdezettek 56%-a gondolja úgy, hogy nagyon fontos, hogy kevésbé környezetszennyező eljárásokkal állítsunk elő villamos energiát. További 35% ezt ugyancsak fontosnak minősíti.

„Viszont ha azt a kérdést tesszük fel, hogy akár 5 százalékkal magasabb villamos energia számlát kifizetne-e, akkor a lakosság 59%-a a biztosan nem, 17%-a pedig a valószínűleg nem választ adja” - fogalmazott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Scherer Zsolt szerint hasonló eredmény látható a vállalkozások szempontjából, ott a lakosság 58%-a nyilatkozik úgy, hogy biztosan nem, 17%-a pedig a valószínűleg nem választ adja erre a kérdésre.

„Ez azt mutatja, hogy mind a lakosság, mind a vállalati fogyasztók kétharmada, tehát túlnyomó többsége rendkívül árérzékeny, és hiába tartja fontosnak, hogy kevésbé környezetszennyező eljárásokkal állítsunk elő villamos energiát, ennek költségeit már nem akarja vállalni” - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×