eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Leminősítette Franciaországot a Moody's

Leminősítette Franciaország - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaság - államadós-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban a krónikusan gyenge francia növekedési kilátásokkal indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aa1"-ről egy fokozattal "Aa2"-re rontotta a francia államkötvény-kötelezettségek besorolását. Az új francia szuverén osztályzat kilátása stabil.

Franciaország osztályzata a Moody's módszertana alapján így már két fokozattal gyengébb a lehetséges legjobb "Aaa" minősítésnél, jóllehet az "Aa2" besorolás is még magasan elsőrendű, és igen alacsony adóskockázatot jelez.

A Moody's csaknem három éve, 2012 novemberében vonta meg az "Aaa" besorolást Franciaországtól. A hitelminősítő már akkor is azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy Franciaország mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

A pénteken bejelentett újabb leminősítés indoklásában a Moody's ismét kiemelte azt a véleményét, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásai folyamatosan gyengék, és várhatóan az évtized végéig nem is javulnak.

A francia gazdaság jelenlegi kilábalási üteme jelentősen elmarad az utóbbi néhány évtizedben végbement kilábalási folyamatokétól, és ez várhatóan tartósan így is lesz - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint ezt részben a versenyképességnek és a növekedési potenciálnak a globális pénzügyi válság óta tartó eróziója okozza. A Moody's véleménye szerint egyre világosabban látszik, hogy ezek a problémák még a válság utáni ciklikus kilábalási folyamat befejeződése után is hosszú ideig hátráltatják a francia gazdaság növekedését.

A Moody's számításai szerint a francia gazdaság potenciális éves növekedése középtávon legfeljebb 1,5 százalék. Franciaország alapvető problémái közé tartozik a magas, strukturális jellegű munkanélküliség, a vállalati szektor viszonylag gyenge jövedelmezősége, valamint a globális exportpiaci részesedés zsugorodása, és mindez a munkapiac és a termelési szerkezet hosszú ideje fennálló rugalmatlanságaira vezethető vissza - hangsúlyozta pénteki londoni elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő kiemelte, hogy a pénzügyi válság óta nagyon gyorsan növekszik a francia államadósság-teher, amely a cég szerint a GDP-érték 100 százaléka környékén tetőzik és stabilizálódik majd.

Az alacsony ütemű növekedés, valamint a reformokat akadályozó intézményi és politikai kihívások miatt valószínűtlen a magas államadósság-teher csökkenése az évtized hátralévő részében. A szerkezetileg gyenge növekedés, valamint az a tény, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta több mint 30 százalékponttal emelkedett a globális pénzügyi válság óta, azt jelenti, hogy a francia közfinanszírozás sokktűrő kapacitása meggyengült, és már nem is valószínű, hogy érdemben javulna a következő 3-5 évben - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×