eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's

A jövő héten, pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolásait a Standard & Poor's. Ez a magyar szuverén osztályzat idei második felülvizsgálati időpontja a nemzetközi hitelminősítő menetrendjében. Londoni pénzügyi elemzők szerint jó esély van arra, hogy a cég pénteken pozitívra javítja a magyar adósbesorolás kilátását.

Az S&P az idei első, márciusi 20-án végrehajtott felülvizsgálaton - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal rosszabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre került.

Nem biztos, hogy a Standard & Poor's a jövő péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármiféle újabb módosítást bejelent. Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai felzárkózó térségről összeállított heti előrejelzésében mindazonáltal közölte: várakozása szerint a Standard & Poor's a jövő pénteki felülvizsgálaton a magyar államadós-besorolás kilátását valószínűleg felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a jelenlegi stabilról.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "már esedékes lenne" valamely újabb kedvező hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

A ház ennek alátámasztására kiemelte azt a véleményét, hogy a devizahitelek átváltása hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának szabadságfokát, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával.

A ház mindezek alapján közölte, hogy derűlátóan ítéli meg Magyarország adósosztályzatainak felminősítési esélyeit.

Az elmúlt időszakban más nemzetközi hitelminősítők is bejelentettek pozitív lépéseket Magyarország esetében.

A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Moody's a magyar szuverén besorolásról összeállított, e hét végén Londonban ismertetett éves értékelésében közölte: ha látja jeleit a nagyobb gazdaságpolitikai stabilitás által alátámasztott tartós gazdasági növekedésnek, és ha az államadósság csökkenésére is "erőteljes bizonyítékok" utalnak, akkor megfontolja a magyar államkötvény-kötelezettségek osztályzatának javítását.

A nemzetközi hitelminősítő 29 oldalas éves országelemzése szerint a cég által Magyarországra stabil kilátással érvényben tartott "Ba1" szintű államadós-besorolás a még mindig viszonylag magas államadósság és a gazdaság jelentős finanszírozási igénye mellett a magyar gazdaság sokrétűségét, viszonylagos ellenállóképességét, valamint a kordában tartott államháztartási deficitet is tükrözi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×