eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Emelte a Prémium Magyar Államkötvény kamatprémiumát az ÁKK

Új, az öt éves futamidőre évi 4 százalékos kamatprémiumot fizető Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) értékesítését kezdi meg 2015. február 11-től az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ezzel párhuzamosan a jövő héttől 3 százalékra emelkedik az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) és Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJ Plusz) kamata. A jövő héttől a többi lakossági állampapírt is az új kamatszintnek megfelelő kamattal lehet majd megvásárolni.

Négy százalékra emelte az új, 2020/I megnevezésű PMÁK kamatprémiumát az ÁKK. A közkedvelt államkötvény kamatozását az infláció mértékével megegyező kamatbázis és a kamatprémium együttesen határozza meg. A KSH adatai szerint az előző évi átlagos fogyasztói árindex százalékos mértéke -0,2 százalék volt, ezért az új kötvény induló, első évben érvényes kamatát kizárólag a kamatprémium határozza meg. Az alacsony induló inflációs értékre tekintettel a kamatprémiumot megemelt értékben, 4 százalékban határozta meg a kibocsátó.

Az államkötvényt 2015. február 11-től értékesítik a forgalmazók - olvasható az ÁKK közleményében.

Az intézkedés célja a kötvény népszerűbbé tétele az értékesítés elsődleges célcsoportja, a lakosság, a kisbefektetők számára. Az adósságkezelő számára továbbra is kiemelt cél e célcsoport elérése, a lakossági állampapír állományának az elmúlt három évben megvalósult gyarapodásához hasonló mértékű növelése. Ezt a célt segíti az új PMÁK 4 százalékos kamatprémiumának bevezetése mellett a rövidebb futamidejű lakossági állampapírok kamatainak a 3 százalékos éves kamatszinthez történő igazítása is.

2015. február 16-tól 3 százalékos kamattal jegyezhető a KKJ és a KTJ Plusz. 2,75 százalék az egyéves nyomdai úton előállított KTJ és a Féléves Kincstárjegy, valamint a kétéves KTJ 3,25 százalékos kamattal vásárolható. A KTJ termékek a Magyar Posta kijelölt értékesítési helyein, a KKJ a lakossági elsődleges forgalmazóknál, és a Magyar Államkincstárnál, az FKJ kizárólag a Kincstárnál kapható. A lakossági állampapírok közül a Bónusz és Prémium Magyar Államkötvényeket (BMÁK, PMÁK) és a Kamatozó Kincstárjegyet belföldi és külföldi magánszemélyek, belföldi non-profit cégek, míg a Féléves Kincstárjegyet és a Kamatozó Kincstárjegy-családot kizárólag belföldi magánszemélyek vásárolhatják.

Az államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, ha jelentős a belföldi kisbefektetők szerepe, mert a legmegbízhatóbb újrabefektető a lakosság. Fontos pozitívum továbbá, hogy a kifizetett kamat minél nagyobb része belföldön kerüljön felhasználásra. A kedvező gazdasági folyamatok hatására mind a lakosságnál, mind a vállalkozásoknál több pénz maradt az elmúlt években. Ez az ország stabilitása szempontjából kiemelkedően fontos, hiszen a lakosság a megtakarítások jelentős részét állampapírba fekteti, így egyre nagyobb arányban belülről finanszírozható az államadósság.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×