eur:
385.27
usd:
354.81
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Tőzsde: Erősödés várható Európában, emelkedő indexek Ázsiában

Árfolyam-emelkedésre lehet számítani kedden a vezető európai értéktőzsdéken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 48,91 pontos emelkedéssel, 18 668,97 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,26 százalékkal erősödött.

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE 100 index 0,5 százalékos, a frankfurti Xetra DAX 21-29 pont, 0,6 százalékos, a párizsi CAC 40 pedig szintén 0,6 százalékos emelkedéssel nyit.

A piacok azonban változatlanul óvatosak, az eurózónában az olasz politikai patthelyzet és a ciprusi válság miatt éleződőben vannak a feszültségek, és a nemzetközi hitelezők elégedetlenek a görög mentőcsomag fejében elvárt szükségintézkedések végrehajtásának menetével. Az árfolyamokra közvetlenül hathat, hogy milyen hangulatot tükröz az euróövezeti szolgáltatási beszerzési menedzser index februári végleges értéke, amelyet kedden tesz közzé a Markit piackutató intézet.

A héten jelenik meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed "Bézs könyv" gazdasági állapotjelentése, valamint jelentős piacbefolyásoló hatással lehetnek a német ipari termelési és az amerikai foglalkoztatási adatok is.

Hétfőn vegyesen zártak a vezető európai piacok. Az FTSE-100 0,52 százalékkal, a DAX-30 0,21 százalékkal gyengült, a CAC-40 viszont 0,27 százalékkal erősödött.

Ázsiában kedden javult a hangulat. Tokióban 0,27 százalékkal 11 683,75 pontra emelkedett, négy és fél éves csúcsot ért el a Nikkei 225 index a kormányzat gazdaságösztönző és a jegybank monetáris enyhítő intézkedéseinek reményében. Kuroda Haruhiko, a japán jegybank kormányzói posztjának várományosa egy parlamenti meghallgatáson "erőteljes" politikát helyezett kilátásba a defláció megállítása érdekében, az egyik alelnöki posztra jelölt Ivata Kikuo pedig úgy ismert mint a nem konvencionális monetáris politika támogatója.

A hétfői súlyos veszteségek után élénkültek a kínai piacok, mert a kormány ösztönző lépéseket helyezett kilátásba a 7,5 százalékos növekedési ütem elérése érdekében. A hongkongi Hang Seng index 0,45 százalékkal emelkedett, a Shanghai Composite pedig 0,98 százalékkal erősödött. A szöuli Kospi index 0,17 százalékkal kúszott fel az előző napi 0,66 százalékos esést követően.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×