eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ennyivel csökkenhetett a magyar GDP a harmadik negyedévben

Éves összevetésben 1,1-1,3 százalékkal csökkenhetett az idei harmadik negyedévben a magyar hazai össztermék (GDP) - jósolták a csütörtökön esedékes előzetes becslés előtt londoni elemzők.

A borúlátóbbak között vannak az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdaság elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai: ők a magyar gazdasági ciklussal együttmozgó jelzőszámok alapján elvégzett számításaik alapján 1,3 százalék körüli éves összevetésű magyarországi GDP-visszaesést valószínűsítenek az idei harmadik negyedévre.

A Capital Economics közgazdászai közölték: várakozásuk szerint a magyar gazdaság a következő 18 hónap legnagyobb részét is recesszióban tölti, tekintettel a költségvetési szigorra, a gyengülő külső keresletre, és arra, hogy egyelőre nincs előrelépés az új EU/IMF-megállapodás ügyében.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői negyedéves alapon stagnáló, éves összehasonlításban 1,1 százalékkal csökkenő magyar GDP-értéket valószínűsítettek a harmadik negyedévre adott prognózisukban.

A ház londoni elemzői szerint az előző negyedévekhez hasonlóan a nettó export maradt a magyar gazdaság fő hajtóereje, de erősítő tényező lehetett a vállalati szektorban végbement bizonyos mértékű raktárkészlet-visszatöltés is.

A Goldman Sachs szakértői emellett fontos tényezőnek nevezték a forint stabilitását is, amelynek révén véleményük szerint stabilizálódhatott a belső fogyasztás, főleg a devizaalapú hitelek adósságszolgálati költségeinek csökkenése miatt.

A ház elemzői szerint ugyanakkor ez a hatás valószínűleg egyelőre csekély volt, tekintettel arra, hogy a háztartások továbbra is inkább a devizaalapú hitelek előtörlesztése során megcsappant megtakarításaik feltöltésére összpontosítanak.

A Goldman Sachs szakértőinek előrejelzése szerint a beruházások és a közfogyasztás növekedési hozzájárulása valószínűleg ismét negatív volt az elmúlt negyedévben.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek várakozása szerint szezonális kiigazítással számolva 0,2 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz mérve, éves összevetésben pedig 1,2 százalékkal zsugorodhatott a GDP-érték. A ház szakértői szerint jóllehet az építőipar visszaesési üteme valószínűleg lassult, ám az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom gyengülhetett a harmadik negyedben.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői 1,2 százalékos éves összevetésű GDP-visszaesést jósoltak a magyar gazdaságban a harmadik negyedévre. Prognózisuk szerint folytatódott a beruházások és a fogyasztás csökkenése, de ezt részben ellensúlyozhatta a nettó export magasabb hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez, amint az a növekvő külkereskedelmi többletből kitűnik.

Az idei év egészére várható magyarországi recesszió is konszenzusos előrejelzés a Cityben, a visszaesés mértékére azonban eltérő előrejelzések vannak érvényben a londoni elemzői közösségen belül.

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a globális felzárkózó térségről összeállított, 2014-ig terjedő új prognózisukban közölték: 2012 egészére 0,9 százalékos GDP-visszaesést, jövőre 0,6 százalékos, 2014-re 1,5 százalékos növekedést várnak.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a működési területéről minap összeállított idei éves jelentésében (Transition Report 2012) viszont azt jósolta, hogy az idén 1,5 százalékos GDP-visszaesés valószínű a magyar gazdaságban, és a bank szerint a recesszió áthúzódik a jövő évre is.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×