eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

Kiszámíthatóságot és együttműködést várnak a bankvezetők

A pénzügyi közvetítő rendszer működése hatással van a gazdasági növekedésre, a válság és a válság kezelésére tett kormányzati intézkedések egy része viszont éppen a bankrendszert érte hátrányosan - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András hozzátette: devizahitelezés nélkül viszont a válság előtti gazdasági növekedés lassúbb lett volna, de stabilabb. A jegybank konferenciáján banki vezetők a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, a végtörlesztés lezárását, a bankadó legalább európai mértékűre való csökkentését nevezték többek között sürgős feladatnak.

Minél fejlettebb a bankrendszer, annál jobban képes kiegyensúlyozni, kisimítani a gazdasági ciklusokat - mondta a jegybank elnöke az általuk szervezett konferencián. Simor András hozzátette: egy 1 százalékos hitel/GDP-aránynövekedés a reál GDP növekedési ütemét 1,8 százalékkal növeli.

Az elnök beszélt a pénzügyi innovációkról, ezek szerinte alapvetően hozzájárulnak a növekedéshez, de nehéz eldönteni az elején, hogy melyik jár hosszútávon is komolyabb kockázattal, és ez okozhat-e később károkat. Simor András szerint szabályozásra szükség van, de nem agyonszabályozásra, hanem a hatékony szabályozásra kell törekedni, hozzáette: az állam nem képes átvenni a pénzügyi szektor szerepét.

A jegybankelnök elmondta: a válság előtt a bankrendszer hatékonyan járult hozzá a növekedéshez, nőtt a hitelezés, különösen a kis- és közepesvállalati szektorban, a tranzakciós költségek csökkentek, ugyanakkor például a lakossági termékek árazása átláthatatlan volt és olyan kockázatokat hárított az ügyfelekre, amelyeket azok később nem tudtak kezelni. Emellett a bővülő hitelezés miatt egyre inkább külső forrásokra szorultak a bankok, és ezzel párhuzamosan a hitelezési feltételek is lazultak. A válság miatt ezek a problémák mind lecsapódtak, egyre nagyobb lett a nem teljesítő hitelek aránya, és a bankoknak nem volt forrásuk, a hitelezés drasztikusan visszaesett.

Simor András elemezte a kormány válság nyomán tett gazdaságpolitikai intézkedéseit: hibásnak nevezte például a magánnyugdíjpénztárak felszámolását, a bankadó kivetését, a végtörlesztés bevezetését, a kilakoltatási moratóriumot, majd az ezt felváltó alacsony kvótájú árverezési lehetőséget. Ugyanakkor pozitívnak tartja, hogy eltörölték az öt éven túli kamatadót, az állami garancia-szervezeteket megerősítették, bevezették a teljeskörű adósnyilvántartást és a referencia alapú árazást, valamint emelték az árverezési kvótákat.

Az elnök a további szükséges intézkedések között említette a devizahitelek meglévő állományának orvoslását, de úgy, hogy az ne a gazdagokat, hanem a szegényeket szolgálja, az ebből eredő terheket pedig szerinte meg kell osztani a lakosság, az állam és a bankrendszer között. A vállalati hitelezésben további állami garanciavállalás szélesítés szükséges szerinte, és a bizalom helyreállításával a bank források kiáramlását is meg lehet állítani. Simor András szükségesnek tartja továbbá a bankadó eltörlését, és a végtörlesztés befejezését.

Így látják a bankvezetők

Sérülékeny állapotban volt a bankrendszer, amikor a válság kitört - mondta a jegybank által rendezett konferencián az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás szerint a válság fiskális kezelése pedig még sérülékenyebbé tette a devizahitel-állományt. Emellett az anyavállalatok, azaz a külföld is szorító hatást gyakorol a bankrendszerre, jöttek a megszorító lépések, a bankadó bevezetése.

A bankvezető szerint most a legfontosabb feladat, hogy egyezség szülessen Magyarország és az IMF, valamint az EU között, továbbá szükségesnek tartotta a bankadó eltörlését, vagy legalább az európai mértékre való csökkentését.

Az FHB Bank üzleti vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a frankhitelek árazása azért magasabb Magyarországon, mint például Lengyelországban, mert az országkockázatokban ugyanez a különbség megvan. Harmati László szerint szükséges lenne, hogy minden jövedelmet kötelezően bankszámlára kelljen utalni, így a szociális jellegű juttatásokat is, de fontos szerinteaz állami garanciarendszer fejlesztése.

Nehéz elmagyarázni a tulajdonosoknak a folyamatos veszteséget - mondta az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Radován Jelasity kiemelte: a pénzügyi szektor naponta kétmilliárd forint veszteséget könyvel el a végtörlesztés miatt, és még hátra van három hónap, ezt pedig nehéz elmagyarázni a tulajdonosoknak.

Az Erste vezetője emlékeztetett: a Bécsi Kezdeményezés hatására a külföldi anyabankok fenntartották magyarországi kitettségüket 2009-ben és 2010-ben, nagy kérdés, a végtörlesztés után is így lesz-e ez. Éppen ezért fontosnak nevezte, hogy a devizahitelek állományára végső megoldást találjanak, és a bankok tulajdonosai biztosak legyenek afelől, mennyibe fog ez még kerülni nekik.

A Budapest Bank igazgatóságának tagja azt mondta: tartós probléma, hogy a lakossági megtakarítások nagysága nem képes finanszírozni a GDP-növekedés kívánatos szintjét. Fatér Gyula szerint nem kérdés, hogy a hitel-betét aránynak, amely most Magyarországon mintegy 130 százalék, csökkennie kell. A forintforrások bevonása szerinte azért is szükséges, mivel idővel csak forint alapú jelzáloghitel lesz Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×