eur:
388.77
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Államháztartás: 1.570,6 milliárd forint hiány az első kilenc hónapban

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. első kilenc havi hiánya 1.570,6 milliárd forintra teljesült, amely a törvény által módosított előirányzat 132,6 százalékát jelenti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn a Kormány.hu internetes oldalon.

A központi költségvetés 18,6 milliárd forintos többlettel zárt szeptemberben.

A NGM tájékoztatása szerint az államháztartás központi alrendszerének szeptember havi hiánya 25,9 milliárd forint lett. Ezen belül a központi költségvetés 18,6 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 32,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 11,9 milliárd forintos deficittel zártak.

A tárca közölte: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni, így az év hátralevő részében is mellőzik. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező ágazati különadó bevétellel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használják. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 111,8 százaléka.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi deficitje 1.089,1 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 122,4 százalékát teszi ki. Az elmúlt évben az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi hiánya 7,7 milliárd forintot tett ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×