eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem tud növekedni a biztosítási szektor

A biztosítási szektor nem tud növekedni Magyarországon, nincs a piacnak olyan szegmense, amelyik fejlődni tudna - nyilatkozta Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke a Napi Gazdaság szerdai számában.

Az elnök ismertetése szerint a gépjárműpiac esik, és a cégcsődök miatt a vállalati vagyonbiztosítások volumene is csökken. A lakosság megtakarítási hajlandósága lassan mozdul ugyan, de - Kisbenedek Péter szavai szerint - "bizonyos hullámok vissza is vetik". A devizahitelek végtörlesztésének nem lesz komoly hatása a lakossági megtakarításokra - fejezte ki reményét az elnök -, aki szerint az életbiztosításokban tartott megtakarításoknak mintegy 5-10 százalékát használják fel erre a célra. A nagyobb probléma inkább az - fűzte hozzá -, hogy az öngondoskodás miként indítható újra.

A vagyontárgyak biztosításánál kiemelkedően fontos, hogy az alulbiztosítottság csökkenjen.

A Napi kérdésére válaszolva Kisbenedek Péter kifejtette: megfontolandónak tartják, hogy a kormányzat egységes normatív támogatást adjon a különböző hosszú távú öngondoskodást célzó termékekhez, az ügyfélre bízva, milyen típusú megtakarítást akar. A Mabisz elnöke megjegyezte: a magyar gazdaság minden hosszú távra lekötött forinton nyer, hiszen az állampapír- vásárlásokon keresztül a gazdaság finanszírozásához járul hozzá.

Kisbenedek Péter a lapban visszaidézte, hogy amikor felmerült a különadó, a Mabisz jelezte: "annak ellenére, hogy a hazai biztosítók semmilyen módon nem játszottak szerepet a pénzügyi válságban..., nagyobb károsodás nélkül mintegy 20 milliárd forint pluszbefizetést tudnak vállalni". A kormány ennek másfélszeresét várta el a szektortól, ami jelentős költségcsökkentésre kényszerítette azt, aminek következtében az állam járulék- és adóbevételektől esett el. Az elmaradó nyereségadó mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a biztosítók nem igényelhetnek vissza áfát. Az idei adó még jobban visszaveti a biztosítókat, mert az adó bázisául szolgáló 2009-es adatokhoz képest a biztosítók ma lényegesen rosszabb körülmények között gazdálkodnak.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×