eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Milyen munkavállalóra vadásznak a cégek?

Sokkal több mérnökre és informatikusra lenne szükség Magyarországon - derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedévi adataiból. Kristók Balázs, a Jobinfo.hu üzletági igazgatója elmondta: a meghirdetett állások fele fővárosi, illetve Pest megyei.

A Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedévre vonatkozó adatai szerint sokkal több mérnökre, illetve informatikusra lenne szükség Magyarországon. Az állásszemléző oldal statisztikáin alapuló elemzés azt mutatja, hogy a távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a hazai munkáltatók körében. Habár a távmunka sok esetben kézenfekvő választásnak tűnhet, és akár jelentősen előremozdíthatná például a kismamák munkaerőpiacra történő visszakanyarodását, ez az egyik olyan foglalkoztatási forma, amelyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma.

Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásszemléző oldal vezetője elmondta: a fő területeket vizsgálva az látszik, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában. A kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat - tette hozzá.

Leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor az első tíz pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért versengenek a munkáltatók.

Az álláskínálati piacot terület szerint vizsgálva egyértelmű a Budapest-központúság: a betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig Pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás leginkább a multiknak köszönhetően Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található. Kristók Balázs szerint ezért is lenne fontos növelni a munkaerő mobilitását.

Az első negyedévben kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A kínált állások körében megkövetelt idegen nyelvek rangsorában az angol vezet 62 százalékkal, ezt követi a német 20 százalékkal, végül a francia három százalékkal áll. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben.

Az adatokból viszont az is kiderül, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv is. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, amelyek magyar munkaerővel oldják meg a kelet-közép-európai ügyfélhívások lekezelését.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×