eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Így csökkenthető Magyarország kiszolgáltatottsága

Csökkenteni kell Magyarország élelmiszerpiaci kiszolgáltatottságát, az alapvető élelmiszereknél kialakult nettó importőri pozícióból az önellátás felé kell elmozdulni - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár a cukoripari találkozón tartott pénteki előadásában kiemelte, hogy az alapvető élelmiszerek közül különösen a cukor tekintetében kiszolgáltatott az ország, a kormány célja ezért, hogy legyen elegendő cukor elérhető áron. Magyarországnak fel kell készülnie a jelenlegi európai uniós kvótarendszer 2014-es változása utáni időszakra - írja a Kormány.hu.

Hangsúlyozta, hogy a privatizáció miatt a 12 cukorgyárból mára már csak egyetlen működik Magyarországon, és az is külföldi cég, az Agrana tulajdonában van. A cukoripar megszűnése nem a termelők hibája, mert ők a végsőkig küzdöttek a cukorrépatermelés folytatásáért - mondta Czerván György a Tihanyban pénteken megtartott rendezvényen. "Parlamenti vizsgálóbizottság felállítására van szükség, hogy megtudjuk, mi történt a cukorgyárainkkal, és miért adtuk vissza a cukorkvóta 75 százalékát Brüsszelnek" - mondta.

A hazai és külföldi cukoripari szereplők előtt tartott előadásában szólt arról is, hogy egy mezőgazdasági termelőüzem vezetőjeként az EU 2006-os cukorreformját a termelők oldaláról tapasztalta, s az akkori döntés meghozatalakor az unió "fordítva ült a lovon". "Az akkori döntésből tanulni kell, a jogszabályokat az unióban hozzák, de mi vagyunk az unió." Hangsúlyozta, hogy a döntéshozatalba való beavatkozásra a közös agrárpolitika (KAP) reformjának jelenleg is zajló vitája kiváló lehetőséget ad, az erről a magyar elnökség idején a tagállamok által minősített többséggel elfogadott elnökségi következtetés a tükrözi a magyar agrárpolitikai célokat.

A cukorágazatra a néhány hónapja bekövetkezett rendkívüli áremelkedés irányította rá a figyelmet, s a hazai fogyasztásnak a jelenleg érvényes uniós kvóta értelmében csak az egyharmadát - 105 ezer tonnát - állítjuk elő itthon. Az alapvető élelmiszereket - közöttük a cukrot - jelenleg terhelő 25 százalékos áfa csökkentésének lehetőségéről szólva Czerván György kiemelte: komoly kormányzati erőfeszítés van az adókulcs csökkentésére, de a költségvetés jelenlegi helyzete - a hiány 3 százalékon tartása - erősen beszűkíti a mozgásteret. Az adókulcs radikális - 25 százalékról 5 százalékra - történő csökkentése középtávon gazdaságfehérítő hatású, de rövidtávon óriási bevételkiesést okoz az államnak - tette hozzá.

Az Európai Unió is tett erőfeszítéseket a cukorpiaci problémák csökkentésére, de addigra már lecsengett az árrobbanás okozta hisztéria - fogalmazott az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Elmondta, hogy az ország kiszolgáltatottságának csökkentésére 2014-ig részletes tervet dolgoznak ki, ebben a kormányzat az egyetlen magyar gyár tulajdonosára, az Agrana cégcsoportra számít.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×