eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kiderült, hogyan kell kiszámolni a reálhozamot

A nemzetgazdasági minisztérium múlt héten benyújtotta azt a törvénymódosítást, amely már pontosan meghatározza, hogyan kell kiszámolniuk a magán-nyugdíjpénztáraknak a tagok vagyonát és reálhozamát. A Portfolio.hu elemzője azt mondta az InfoRádiónak: jelenleg az inflációra vonatkozó statisztikai adatokat várják a kasszák, a reálhozam kifizetésére vonatkozó kormányhatározat pedig heteken belül ismertté válhat.

Az utolsó bizonytalansági tényezőket is tisztázták a múlt pénteken benyújtott törvénymódosító-csomagban lévő pontosítások, így kiderül, hogyan is kell kiszámolni az állami rendszerbe visszalépett egykori magánnyugdíjpénztár-tagoknak visszajáró reálhozamot.

Szabics Zsolt, a Portfolio.hu elemzője elmondta: a reálhozam azt a többlethozamot jelentené, amit a pénztárak az infláció felett hoztak a tagoknak. Meg kell határozni, hogy mekkora lett volna az egyéni számlaegyenleg, ha csak az inflációnak megfelelő hozamot érték volna el, ezt pedig úgy lehet megállapítani, hogy a KSH-tól elkérik a havi inflációs adatokat, és a befizetéseket beszorozzák ezzel - fejtette ki.

Az elemző kiemelte: a kormány szándéka az, hogy minél hamarabb utalják át a visszalépők vagyonát. A számításnál a kasszák a május 31-i egyenleget veszik figyelembe, a vagyon átadásának határideje pedig június 12-e lesz. Ekkor még nem áll a pénztárak rendelkezésére a májusi inflációs adat, ezért a benyújtott módosító úgy rendelkezik, a kasszáknak májusra is a pénzromlás áprilisi ütemét kell figyelembe venniük a statisztikai csúszások elkerülése végett - közölte.

A kasszák még június elején átadnak minden pénzt az államnak, kivéve a maradó tagok számlaköveteléseit. A visszajáró reálhozamot és tagdíj-kiegészítést viszont egyénekre lebontva ráérnek július 20-ig kiszámolni, ez ugyanis a határideje annak, hogy visszakérjék a pénzt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól.

Arról, hogy a tagoknak pontosan meddig kell visszaadni a nyugdíjalaptól visszakapott pénzt, a most beadott módosító indítvány nem rendelkezik, ezt a kérdést egy kormányhatározat szabályozza majd, aminek megjelenése pár héten belül várható - tette hozzá Szabics Zsolt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×