eur:
397.89
usd:
359.4
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Még nincs vége az üzemanyagárak emelkedésének

Újabb idei, illetve történelmi csúcsot értek el az üzemanyagárak a MOL legutóbbi emelése után. A gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó öt forinttal, a 95-ös benzinért literenként két forinttal nőtt. Az InfoRádió összeállításából kiderül, az emelés miként hat a közlekedési vállalatokra, illetve a fuvarozással foglalkozó vállalkozásokra. Az elemző szerint a drágulás kedvezőtlenül hat az inflációra is, ráadásul a dollár további erősödése miatt folytatódhat az energiaár-emelkedés.

Már a korábbi üzemanyagár-emelések is komoly gondot okoztak a taxisoknak a fővárosban. Az elmúlt másfél évben 25 százalékkal esett vissza az utasforgalom.

Aki kibírja fizetni, átáll gázüzemre

A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének főtitkára az InfoRádinak elmondta: akadtak olyan sofőrök, akik több százezer forintért gázüzeművé alakították át járműveiket. Ugyanakkor csak kevés ilyen autó van a fővárosban, sokan nem tudják finanszírozni ezt az üzemmódot.

Dudás Zoltán elmondta: A jelenlegi helyzetben nem tudják a fuvardíjakban érvényesíteni az üzemanyag ár miatt emelkedő költségeket a taxis vállalkozások. Jelentős a taxis túlkínálat, emellett bizonyos tarifáikkal elérték a fővárosi önkormányzat által meghatározott maximál érték felső határát.

A MÁV olcsóbban kapja

A MÁV szóvivője az InfoRádió megkeresésére azt mondta: az üzemanyagár-emelkedés miatt egyelőre nem tapasztaltak nagyobb utasszám növekedést. Sigulinszki Tibor úgy véli: ha továbbra is emelkedik az üzemanyag ára, akkor valószínűleg többen választják majd a vasúti közlekedést. A szóvivő utalt arra, hogy legutóbb a vulkáni hamu európai terjedésekor nőtt meg jelentősen az utasforgalom.

A szóvivő hozzátette: a Vasúttársaságnak jövő március31-ig érvényes szerződése van a gázolaj-beszállításokról. Ez azt jelenti, hogy a MOL nagykereskedelmi árához képest 2,1 forintos literenkénti kedvezménnyel kapja a MÁV a gázolajat, ami az év első öt hónapjában átlagosan 237 forintos literenkénti árat eredményezett.

Egyelőre nem nőtt a Volánbusz forgalma

A Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatója egyelőre szintén nem számolhatot be az utasforgalom növekedéséről, és a jegyárak emelése sem várható -tette hozzá Kiesswetter Valtert, aki megjegyezte: a Volánbusz viteldíjait a szakminisztérium határozza meg.

Nagy eltérések Európában

Európában az egy eurónyi, azaz a körülbelül 280 forintnál is nagyobb lehet a benzinárak közötti eltérés. Magyarország Ausztriával, Svájccal és Szlovéniával van egy csoportban. Jelenleg Törökországban a legdrágább a benzin, átszámítva 1,88 euró vagyis 530 forint literenként. Magyarország azon négy európai ország egyike, ahol csak kissé drágább az üzemanyag az európai átlagnál. Legolcsóbban Oroszországban lehet tankolni.

Törvényszerű emelkedés

Általában a benzinár növekedése emeli az inflációt is - mondta el az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője. Eddig az év eleje óta ez a hatás már elérte a 0,7 százalékpontot.

Azért drágul ilyen ütemben az üzemanyag, mert a dollárjelentős mértékben megerősödött az euróval és így a forinttal szemben is - tette hozzá Madár István.

Bizonyos energiaigényes ágazatokban a drágulás törvényszerűen költségsokkot, és versenyképességi gondokat okoz. Az idén már 14 százalékkal emelkedett az üzemanyagok ára, és ha a dollár tovább erősödik, ez további drágulást hoz majd - jósolta a szakértő.

A világgazdaság élénkülésével párhuzamosan az energiaárak is nőni szoktak. Ez ellen nem sokat lehet tenni - jegyezte meg az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×