eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lemondott fizetése egy részéről az állami cég vezetője

Lemondott dupla fizetésének egy részéről az EDF állami energetikai társaság élére kinevezett Henri Proglio, aki új munkája mellett megtartotta korábbi cége, a magánkézben lévő Veolia környezetgazdálkodási vállalat igazgatótanácsának tagságát is. A magas juttatás miatt heves támadások érték a francia kormányt.

"A kialakult polémia miatt nem tudom kielégítően végrehajtani azt az ipari és szociális programot, amelyet az EDF számára kidolgoztam" - közölte csütörtök este Henri Proglio. Hozzátette, hogy semmi nem tántoríthatja el a feladattól, ezért úgy döntött, hogy lemond a Veolia elnökségéért járó minden juttatásról.

Proglio tavaly novemberi kinevezésekor az EDF élére Christine Lagarde gazdasági miniszter ígéretet tett a nemzetgyűlésben arra, hogy az új elnöknek két elkötelezettsége ellenére csak egy fizetése lesz, mégpedig az állami vállalattól, amelynek vezetését Francois Fillon kormányfő személyes felkérésére vállalta el.

A tárcavezető azonban kedden megerősítette, hogy Proglio évi 1,6 millió eurós elnöki fizetése mellett a Veoliától is felvesz 450 ezer eurós honoráriumot az igazgatótanácsi tagságáért. Ez utóbbiról mondott le a közéleti vita hatására az EDF új elnöke, miután a baloldali ellenzék hazugsággal vádolta meg a kormányt. A kettős státuszát viszont megtartotta.

A szocialisták és a Zöldek a túl magasnak tartott összegek mellett a két poszt közti összeférhetetlenséget is kifogásolták, s kétségbe vonták azt, hogy a Veoliához továbbra is kötődő Proglio megfelelően tudja majd védeni az állami energiaóriás érdekeit.

A miniszterelnök és a gazdasági miniszter pénteken külön nyilatkozatban üdvözölte a "bölcs döntést".

"Henri Proglio okos ember, jó és szenvedélyes vezető. Figyelt a vitára és meghozta a jó döntést" - mondta Lagarde az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

Arra a kérdésre, hogy fizetés nélkül is megőrizi-e igazgatósági állását a Veoliánál az EDF elnöke, a miniszter úgy válaszolt: "Õ maga mondta, hogy csak átmenetei időszakról van szó. Nem tudom, hogy marad-e a Veoliánál".

A Veolia élén 2008-ban 1,6 millió eurót, 2007-ben pedig 2,5 millió eurót kereső Proglio novemberben csak azzal a feltétellel fogadta el az EDF elnöki székét, ha megőrizheti a magánszektorban élvezett bérszínvonalát.

A Le Monde című napilap azt állította, hogy az EDF elnöke Nicolas Sarkozy köztársasági elnök személyes kérésére volt kénytelen lemondani a Veoliától kapott fizetéséről. Ezt Proglio cáfolta a France Info hírrádióban, ahol azt mondta: nem beszélt az államfővel a kérdésről.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×