INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tovább rontja a költségvetés helyzetét az AB döntése

Infostart / InfoRádió
Egyelőre nem veszélyezteti a 2010-es tervezett költségvetési hiányt az a változás, miszerint nem számíthatják bele a személyi jövedelemadó alapjába a családi pótlékot, legfeljebb feszítettebb lehet a büdzsé - mondta a portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila hozzátette: az például, hogy kisebb mértékű recesszió helyett stagnáló gazdasági növekedés várható jövőre, pozitív irányban befolyásolja a hiánycélt.

Összesen húsz - idén öt, jövőre pedig 15 - milliárd forintos bevételkiesést jelent az államháztartás számára, hogy az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek nyilvánította a családi pótlék adózásnál való figyelembe vételét előíró rendelkezéseket, és azokat visszamenőleges hatállyal megsemmisítette - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Weinhardt Attila hozzátette: az AB döntésének hatása önmagában nem borítja fel az államháztartás gazdálkodását, az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy több területet is a költségvetés tartalékaiból kell kompenzálni, vagyis a kabinet megkezdte a beépített pluszpénzek fokozatos felhasználását.

További ilyen hírek - például az ingatlanadóval kapcsolatos szabályozás - tovább feszítenék a GDP arányában 3,8 százalékos hiánycélt - jegyezte meg az elemző.

Vannak olyan tényezők is, amelyek pozitív irányba mozdítanák a pénzügyi kormányzat által tervezetteket, a jövő évi költségvetés tervezésénél figyelembe vettnél jobb lehet a magyar gazdaság teljesítménye. A 2010-es büdzsé 0,6 százalékos visszaeséssel számol, az elemzői felmérések azonban azt mutatják, hogy stagnálás következhet - magyarázta Weinhardt Attila.

Az elemző hozzáfűzte: a Pénzügyminisztérium friss kalkulációja szerint, ha minden más feltételt változatlannak tekintünk, a tervezettnél 1 százalékponttal magasabb GDP-növekedés az államháztartási egyenleget mintegy 0,3 százalékponttal javítja. Ebből kiindulva a jövő évi hiánycél a tervezettnél esetleg kedvezőbb gazdasági pálya mindössze 0,1-0,2 százalékponttal tudná javítani - mondta.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk