eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Egyre kevésbé népszerű az euró-bevezetés gondolata Lengyelországban

Alig néhány hónap alatt 26 százalékról 17 százalékra csökkent az euró azonnali bevezetésének gondolatát pártoló lengyelek aránya.

A GFK Polonia közvélemény-kutató intézet júniusban végzett felmérése szerint a teljes lakosságon belül az év eleji szinthez képest 9 százalékponttal csökkent a közös európai fizetőeszköz mielőbbi bevezetésével egyetértők aránya. A Rzeczpospolita című lap hétvégi számában ismertetett kutatás szerint 15 százalék támogatja a bevezetés tervét, de nem tarja sürgetőnek az ügyet.

A lap szerint az euró népszerűsége elsősorban a lengyel gazdaságot is megviselő válság miatt olvad. A jobbközép varsói kormány eredetileg 2012-re tervezte az euró bevezetését, de a gazdaság lassulása miatt a kabinet az elképzelés felülvizsgálatára kényszerült és jelezte, hogy a tervezettnél tovább marad a zloty.

Szakértők már régóta hangoztatják, hogy a 2012-es céldátum túl közeli. A Reuters hírügynökség áprilisban végzett felmérése szerint az elemzők többsége 2013-ra valószínűsíti az euró lengyelországi bevezetését.

Ludowik Kotecki pénzügyminiszter-helyettes egy júniusi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Lengyelország még 2014 előtt csatlakozhat az euróövezethez.

Lengyelország gazdasága a legnagyobb az Európai Unióhoz csatlakozott egykori szocialista országok közül, és az idei első negyedévben a közép-kelet-európai térségben egyedüliként a lengyel hazai össztermék (GDP) növekedett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi, júniusban kiadott jelentése szerint Lengyelország azért teljesít jobban szomszédjainál, mert a válság nagyobb külső és belső egyensúlyhiányok nélkül érte, gazdasága kevésbé függ az exporttól és viszonylag kisebb az adóssága. A GDP az első negyedben 0,8 százalékkal növekedett, a kormány az év egészére 0,2 százalékos bővülést vár.

Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×