eur:
388.58
usd:
360.89
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az áfaemelés a profit felét is elviheti az ingatlanpiacon

Százezreket bukhatnak azok a lakásvásárlók, akik előszerződést kötöttek egy ingatlanra, birtokba viszont csak a július elsejei áfaemelés után vehetik az adott lakást - hívta fel az InfoRádió figyelmét egy hallgató. A főként fővárosi lakóparkokat építő AL Holding Zrt. elnöke azt mondta, az áfaemelésből származó különbözetet a legtöbb fejlesztő minden bizonnyal áthárítja majd a vásárlókra, bár a válságban a cégek is rugalmasabbak.

Számos problémát fog okozni az ingatlanpiacon a július elsejei áfaemelés. Az a beruházó keménységének a kérdése, hogy a szerződéseket nettó áron vagy áfás, bruttó áron kell-e értelmezni - mondta az InfoRádiónak Hunyady Attila, az AL Holding Zrt. elnöke.

A megoldás a július elseje előtti birtokba adás lehetne, azonban a legtöbb esetben banki finanszírozással épülnek az ingatlanok, úgy pedig nehéz birtokba adni valamit, hogy nincs kifizetve a teljes vételár.

Valakinek sajnos el kell veszítenie az emelt áfát - szögezte le Hunyady Attila -, ha a szerződés nettó árról szól, akkor ez a beruházó. Mivel Magyarországon sosem volt nagy különbség a valós építési költség és a piaci ár között, ezért egy 5 százalékos áfaemelés a profit felét is elviheti. Ráadásul annyira nehéz vevőt találni, hogy a beruházót bebiztosító foglalótól is sokszor eltekintenek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×