eur:
385.39
usd:
354.96
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Az áfaemelés a profit felét is elviheti az ingatlanpiacon

Százezreket bukhatnak azok a lakásvásárlók, akik előszerződést kötöttek egy ingatlanra, birtokba viszont csak a július elsejei áfaemelés után vehetik az adott lakást - hívta fel az InfoRádió figyelmét egy hallgató. A főként fővárosi lakóparkokat építő AL Holding Zrt. elnöke azt mondta, az áfaemelésből származó különbözetet a legtöbb fejlesztő minden bizonnyal áthárítja majd a vásárlókra, bár a válságban a cégek is rugalmasabbak.

Számos problémát fog okozni az ingatlanpiacon a július elsejei áfaemelés. Az a beruházó keménységének a kérdése, hogy a szerződéseket nettó áron vagy áfás, bruttó áron kell-e értelmezni - mondta az InfoRádiónak Hunyady Attila, az AL Holding Zrt. elnöke.

A megoldás a július elseje előtti birtokba adás lehetne, azonban a legtöbb esetben banki finanszírozással épülnek az ingatlanok, úgy pedig nehéz birtokba adni valamit, hogy nincs kifizetve a teljes vételár.

Valakinek sajnos el kell veszítenie az emelt áfát - szögezte le Hunyady Attila -, ha a szerződés nettó árról szól, akkor ez a beruházó. Mivel Magyarországon sosem volt nagy különbség a valós építési költség és a piaci ár között, ezért egy 5 százalékos áfaemelés a profit felét is elviheti. Ráadásul annyira nehéz vevőt találni, hogy a beruházót bebiztosító foglalótól is sokszor eltekintenek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×