eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Étkezési jegyek megadóztatása: "Húszezer munkahely kerülhet veszélybe"

Az étkezési jegyek tervezett, de várhatóan 2010-ig elnapolt megadóztatása a Pénzügyminisztérium által várt 220 milliárd forint adótöbblet helyett csupán 7,2 milliárdot hozna a költségvetésnek - derül ki a Kopint-Tárki Zrt. által készített felmérésből. Bessenyei Bálint, az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés igazgatója elmondta: az adójavaslat elfogadásával 20 ezer munkahely kerülne veszélybe a vendéglátásban.

Magyarországon 2,5 millió embert érintenek a hideg- és melegétel utalványok, amelyeknek éves forgalmuk eléri a 230 milliárd forintot - mondta az InfoRádiónak az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) igazgatója, aki szerint a kormány tervezete, miszerint megadóztatnák az étkezési jegyeket, 53 százalékos adókulcsot jelentene.

A Kopint-Tárki felmérése szerint ennek következtében a forgalom kétharmada eltűnne a piacról, az éttermekben pedig húsz százalékkal csökkenne az étkezési utalványok forgalma, és közel húszezer munkahely szűnne meg - állítja Bessenyei Bálint.

A Pénzügyminisztérium számítása szerint az étkezési jegyek megadóztatása 220 milliárd forint adótöbbletet jelentene az államnak, a Kopint-Tárki becslése szerint azonban a döntés csupán 7,2 milliárd forint bevételt hozna a költségvetésnek.

Az EUFE igazgatója szerint többek között azért ilyen nagy a két számítás közötti különbség, mert a minisztérium azt feltételezte, hogy a munkaadók változatlan költségkeretet fordítanának az utalványokra, pedig a Tárki felméréséből kiderült, hogy a munkaadók érzékenyen reagálnának a változásokra: közel 40 százalékuk beszüntetné a juttatás nyújtását.

Bessenyei Bálint elmondta azt is:  bízik abban, hogy a józan ész kerekedik felül, és nem adóztatják meg az étkezési utalványokat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×