eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Alternatíva a devizahitelekkel szemben

Nem jókor vezetik ki az állami kamattámogatást a támogatási rendszerből - véli az FHB Kereskedelmi Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kamattámogatás nem jelent komoly terhelést a költségvetésnek, viszont alternatívát nyújt a devizahitelekkel szemben.

Rosszul időzítették a lakástámogatási rendszer, a szocpol, a félszocpol és a kamattámogatás megszüntetését - jelentette ki az InfoRádiónak az FHB Kereskedelmi Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kamattámogatás, amely sokszor a bírálatok kereszttüzébe kerül, az utóbbi öt évben a megváltoztatott igénybevételi feltételekkel már nem járult hozzá érdemben a költségvetési terhek növekedéséhez, ehhez inkább a szocpol járult hozzá. Ez utóbbi ugyanis 35 milliárd, míg a kamattámogatásos konstrukció kétmilliárd forint a költségvetésben, így utóbbit nem ésszerű eltörölni - vélekedett.

A támogatások eltörlése miatt fokozott érdeklődésre számítanak, azért is, mert ez a bejelentés nem egy változásról szól, hanem az adott rendszer felfüggesztéséről, ezért élénk érdeklődésre számítanak. Az elmúlt négy évben a kamattámogatott hitelek részaránya az összes lakossági jelzáloghitelen belül csökkent, az új kihelyezéseknek maximum 15-20 százalékát tették ki -fejtette ki Harmati László.

Mint mondta, a megfontoltabban gazdálkodó háztartások mindig a forinthitelt preferálták. Ennek az eszköznek az eltűnése a jelenlegi piaci kamatszint mellett gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz számukra megfelelő finanszírozási forma a piacon - figyelmeztetett a vezérigazgató. Maradnak a devizahitelek, amelyekről nem csak mi, hanem a nemzetközi szervezetek és a PSZÁF is azt gondolja, hogy makrokockázati tényezők - mutatott rá.

Nyilvánvalóan a forint bármilyen mértékű, nagyobb volatilitása kihat ezen háztartások jövedelmi helyzetére, ami a válság és a mai magyar helyzet mellett nem kívánatos. Időzítésében a lépésnek pontosan fel kellene mérnie azokat a kockázatokat, amit a fiskális terhek jelentenek. A háztartásoknak nem lesz valós alternatívája arra, hogy a legfontosabb pénzügyi döntésükben, a lakásfinanszírozásban válasszanak, így marad számukra a devizakitettség vállalása - vázolta fel Harmati László.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×