eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszaesett a magyarországi turizmus az év első két hónapjában

Január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 19, a belföldieké 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A külföldi vendégéjszakák száma 14, a belföldieké 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 11 százalékkal mérséklődött január-februárban.

Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32,2 százalékos volt. Az idén első két hónapjában 268 ezer külföldi vendég 727 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, a vendégéjszakák száma 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az öt legjelentősebb küldő ország esetében is - Németország, Ausztria, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 398 ezer belföldi vendéget és 880 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak, a vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal mérséklődött.

A belföldivendég-forgalom mintegy 80 százalékát fogadó szállodákban 8 százalékkal visszaesett az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva. A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák 14 százalékát regisztráló - panziók esetében 16 százalékos volt a mérséklődés.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 37 százalék. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 15 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt.

Az idén január-februárban a szállodai vendégforgalom 40 százaléka a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, a külföldi vendégek 17 százaléka, a belföldieknek 37 százaléka vette igénybe a gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat.

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, mindössze 24 százalékuk vette igénybe az utazási irodákat. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében, 31 százalékot tesz ki.

Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32,2 százalék volt, a gyógyszállodák esetében 49,7 százalék.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×