eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tízmillió forintos bírság a K&H Banknak

Tízmillió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a K&H Bankra, mivel több hiányosságot tárt fel egy strukturált kötvény kibocsátása kapcsán. A hatóság szóvivője hozzátette: a hiányosságok félreérthető következtetések levonására adhattak lehetőséget a befektetőknek.

A PSZÁF ügyfélbejelentések kapcsán kezdett vizsgálatot a K&H Banknál, mivel az olyan magas kockázatú, úgynevezett CDU-értékpapírokat értékesített egy bizonyos befektetői kör felé, amelyek nagyon érzékeny papírok, és valójában adósságfedezeti kötelezettséget jelentenek; többnyire hitelek, kötvények, egyéb eszközök mögöttes fedezetével bocsátják ki.

Az vizsgálták, hogy a szerződéskötéskor és a futamidő során az ügyfelek megkapták-e a jogszabályi kötelezettségekkel előírt tájékoztatásokat. Megállapították, hogy ez nem történ meg - vázolta az InfoRádiónak Binder István, a PSZÁF szóvivője. Min mondta, olyan nagyszámú, összefüggő hiányosságot tártak fel, amelyekből jópár befektető téves következtetéseket vont le.

Hozzátette: azt várják el a banktól, hogy a továbbiakban ne kövesse el ezeket a vétségeket, és ha szükséges, a saját belső rendszerében is tegyen olyan lépéseket, amelyekkel elkerülheti ezeket az eseteket.

Az egyik ilyen eset volt az - fejtette ki -, amikor a bank anyavállalata, a KBC-csoport ezekre a CDU-kötvényekre likvid másodpiacot garantált, azaz a futamidő során az ügyfeleknek lehetőségük lett volna adni-venni ezeket a kötvényeket, így nem kellett volna megvárniuk a futamidő végét. Ezután viszont egy hitelminősítő leminősítette ezeket a kötvényeket, és egyoldalúan megszűntette a likvid másodpiaci forgalmazási lehetőségeket, így eltérve a szerződéskötést megelőző feltételektől, és előzetesen nem értesített az ügyfeleket. Ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt.

Ráadásul a bank azt jelezte korábban ügyfeleinek, hogy ezek a papírok állampapír-szintű kockázatúak - az pedig a legbiztonságosabb papírok közé tartozik. Emellett fizetnek ezek a CDU-kötvények a bank szerint az állampapírokénál jóval magasabb kamatot, ami félrevezető, és azt sem közölték, hogy átsorolhatóak a papírok más kockázatkategóriába - mutatott rá Binder István.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×