eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csődvédelmet kért a HospInvest

Csődvédelmet kért a HospInvest Zrt., miután a közgyűlésén értesítést kapott a cégcsoport bankjától, a CIB-től, hogy a pénzintézet az OEP által a betegellátási tevékenységének ellenértékeként átutalt összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította. A CIB közleményben tudatta: azután döntöttek így, hogy megtudták: a cégnek rossz az anyagi helyzete, és csődvédelmet akar kérni.

A HospInvest Zrt. pénteken sorsfordító közgyűlést tartott. Ezen a közgyűlésen átalakította a cég vezetését, beleértve a felügyelő bizottságot is - olvasható az InfoRádióhoz eljuttatott közleményben.

Ebből kiderül, hogy a közgyűlés még tartott, amikor megérkezett a hír a cégcsoport bankjától, a CIB-től, hogy az OEP által a betegellátási tevékenységének ellenértékeként átutalt összeget a bank teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.

Ez a társaság gazdálkodását olyan mértékben korlátozza, hogy egyetlen jogszabályi lehetősége az egészségügyi ellátás folyamatos fenntartására, ha csődvédelmet kér. Ez az egyetlen lehetőség, hogy a kórházak folyamatos működését, a folyamatos betegellátást biztosítani lehessen.

A tulajdonosok, figyelembe véve az EBRD nemrég történt kilépését és a kieső befektető pótlására folyamatban lévő tárgyalásokat, utasították a cégvezetőt, valamint a társaság ügyvédjét, hogy az ellehetetlenülés elkerülése érdekében kérelmezze késlekedés nélkül, még a mai napon a Fővárosi Bíróságon mind a HospInvest Zrt., mind a Kórházak, mint leányvállalatok nevében a csődvédelmet.

Az EBRD távozásának alapvető indoka az egészségügyi reformok leállítása. Bár a HospInvest cégcsoport a működéshez szükséges állandó és biztos OEP finanszírozással rendelkezik, a bankok ennek ellenére meghátráltak.

A cégcsoport az év eleje óta új stratégia mentén működik, amelynek célja a működés hatékonyabbá tétele, az évtizedek óta nem tapasztalt méretű gazdasági válságnak a kórházak működésében is megjelenő hatásainak csillapítása. A reorganizáció eredményeit annak kellős közepén számokkal még nem lehet mérni, de kedvező hatása már bizonyítható.

A HospInvest Zrt. szolgáltatói felelőssége tudatában, a betegei érdekében azonnali párbeszédet kezdeményez az érintett önkormányzatokkal - hangsúlyozza a közlemény.

"Előre menekült" a CIB

A CIB Bank reagálásban azt írta: az intézkedések összhangban vannak a magyarországi törvényekkel és jogszabályokkal, a bank nem tesz mást, mint hogy védi betéteseit a potenciális veszteségektől.

Hangsúlyozták: a CIB Bank egy bizonyos összeg rendelkezésre bocsátásával lehetővé tette, hogy az érintett kórházak a kialakult kedvezőtlen helyzetben is teljesíteni tudják a legkritikusabb feladataikat: el tudják végezni a sürgős műtéteket, a szükséges gyógykezeléseket, és képesek legyenek biztosítani a vérellátást.

Közölték továbbá, hogy a pénzintézet - átérezve a helyzet súlyosságát - készen áll arra, hogy azonnal tárgyalásokat kezdjen az érintett önkormányzatokkal. Amennyiben az önkormányzatok képesek lesznek megfelelő biztosítékot nyújtani az új hitelek jövőbeni visszafizetésére, a bank törekedni fog arra, hogy kedvező megoldást találjon a kialakult helyzetre, és biztosítsa a kórházak számára a működésük folyamatosságához szükséges finanszírozást - írták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×