eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Londoni elemzők: nem negatív fejlemény Gyurcsány bejelentése

Londoni elemzők szerint piaci szempontból nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc távozási szándékának bejelentése, de sok idő nincs az érdemi reformintézkedések kidolgozására.

A 4cast, a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen helyzetértékeléseket közlő londoni gazdaságelemző és előrejelző ház hétfői elemzése szerint mivel "több mint egyértelmű" volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudja kezelni a függőben lévő költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfő félreállási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény".

A cég prognózisa szerint "kezdetben várható valamelyes piaci zajongás", utána azonban a piacokra valószínűleg a kivárás lesz jellemző.

A 4cast londoni elemzői szerint bármely pozitív irányú lépés jelentősen csökkentheti a komoly - például 350-ig, vagy tovább elszaladó - forintgyengülés esélyeit. Egy hiteles személyiség a miniszterelnöki poszton és egy hiteles reformprogram önmagában még nem fogja azonnal 280-ig levinni az euró forintárfolyamát, de megteremtheti az alapját a későbbi kilábalásnak.

A cég szerint az első szükséges lépés a költségvetési kiadások azonnali csökkentése, hogy mérsékelni lehessen a közszféra finanszírozási igényeit.

Technikai értelemben ez ugyan nem "száz százalékos szükségszerűség", mivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével összeállított pénzügyi csomag egy-két évig kellő védelmet nyújt nagyarányú költségvetési lefaragások nélkül is. Mindazonáltal "bölcs dolog lenne" legalább valamelyes kiadáscsökkentés, hogy minimálisra lehessen szorítani az IMF-csomag felhasználását. Így a GDP-arányos devizaadósság sem növekedne nagyon, és elejét lehetne venni a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítésének, áll a 4cast hétfői elemzésében.

A 4cast szerint egy 300-500 milliárd forintos (GDP-arányosan 1-2 százalékos) azonnali költségvetési megtakarítást "nem lenne nagy ügy összehozni", és ez is jelentősen növelné az új kormány programjának hitelességét.

A fő kérdés azonban nem a rövid távú megtakarítási csomag, hanem a hiteles reformprogram, amelynek révén a krónikus hiányokkal küszködő költségvetés többletbe fordulhatna. Ideális lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank részt venne e program kidolgozásában, vagy legalábbis erőteljes támogatást nyújtana hozzá, ahogy az a Bokros-Surányi-féle 1995-ös stabilizáló csomag esetében is történt, áll a 4cast hétfői londoni elemzésében.

A cég szerint mindezek megvalósításához - tekintettel a 2010-es választások közeledtére - rendkívül kevés az idő. "Hősies erőfeszítés és összehangolás" kell ahhoz, hogy időben össze lehessen állítani egy programot és azt a parlamenttel is el lehessen fogadtatni.

Ez nem lehetetlen, de olyan személyt kell hozzá kiválasztani, akinek megvan a parlamenti támogatáshoz szükséges intellektuális képessége és tekintélye. Általánosságban igaz, hogy először program kell, és utána meg kell állapodni abban a személyben, aki a programot végigviszi, most azonban Magyarország esetében ennek a fordítottja érvényes, vagyis "a személy lesz maga a program", fogalmaznak a 4cast londoni elemzői.

A cég nem bocsátkozik találgatásokba a következő miniszterelnök kilétéről, de megállapítja, hogy "példátlan helyzet állt elő, amely példátlan és váratlan megoldást is eredményezhet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×