eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Zuhan a BUX, jelentősen csökkent az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 839,24 pontos csökkenéssel, 13.560,33 ponton nyitott csütörtökön, a csökkenés pedig fél négyre elérte a 8,8 százalékot. Az OTP papírjaival többször is felfüggesztették a kereskedést, mert a visszaesés átlépte a tíz százalékot, délután a MOL-kereskedést is átmenetileg berekesztették.

Mind az öt nagy cég papírjainak értéke csökkent a BÉT nyitásakor. Az OTP papírjaival többször fel is függesztették a kereskedést, mert a csökkenés mértéke elérte a tíz, majd később a 12 százalékot. Délután fél néykor mínusz 12,4 százalékon állt a bankpapír a szerdai záró árhoz képest, a részvények ekkor 3014 forintba kerültek.

Ekkorra a MOL részvényeinek értéke 9,6 százalékot veszített értékéből, a részvényekkel való kereskedést átmenetileg felfüggesztették a tőzsdén. A papírok ára fél négykor 11.700 forint volt.

A Magyar Telekom 5,7 százalékot gyengült 599 forintra, a Richter 7,4 százalékot 26.845 forintra, az Egis 2,78 százalékkal csökkent( 10.700 forint).

A Magyar Telekom részvényeinek értéke annak ellenére csökkent, hogy a társaság 80,381 milliárd forint nettó eredményt ért el az első háromnegyed évben, ami 35,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 59,422 milliárd forintot.

A BUX csökkenése megfelel az előzetes szakértői várakozásoknak.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a befektetői hangulat pesszimista lett, így arra számítanak, hogy a Magyarországon és a többi európai tőzsdén délelőtt is megmaradnak a negatív tartományban. A csütörtökön várt kamatdöntések és az Egyesült Államokból érkező makroadatok délután megmozgathatják a piacot.

A forint délután egy óráig szinte folyamatosan gyengült az euróhoz képest a budapesti bankközi devizapiacon, ekkor azonban erősödésnek indult, délután két órakor 261 forintba került egy euró.

Lefelé tart Nyugat-Európa is

A nyugat-európai részvénypiacok folytatták a szerdán kezdett kiigazítást lefelé, az előző hatnapi emelkedés után, amelyet a befektetők végül is túlzottnak tartottak.

A bankok papírjai 3,8-4,7 százalék között, az olajtársaságoké 2,7-3,8 százalék között veszítettek értékükből.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 2,4 százalékos eséssel kezdett, az első óra vége felé 3,05 százalékos veszteséggel 924,18 pontnál tartott, 38,66 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 több mint 2,5 százalékos veszteséggel kezdett, egy óra múlva 3,10 százalékos veszteségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 2,8 százalékos veszteséggel indult, egy óra múlva 3,21 százalékos veszteségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 3,2 százalékos veszteséggel nyitott, egy óra múlva 3,76 százalékos veszteségnél járt.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×