eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Die Presse: Magyarország gazdaságilag a padlón

A bőség évei véget értek: a globális pénzügyi válság és a nyomában felcsapó reálgazdasági krízis keményen érinti a közép- és kelet-európai térséget, még ha eleinte az egyes országokra eltérő hatással jár is - írta vezércikkében a Die Presse osztrák konzervatív napilap, hozzátéve, hogy egyetlen ország sem tudja elkerülni a válságot, amely különösen Ukrajnát, Magyarországot és Oroszországot viseli meg.

A címében "horrorforgatókönyveket" emlegető elemzés szerint Ukrajna és Magyarország azért süllyedtek olyan mélyre a bajban, mert kettős válsággal kell megküzdeniük. Az egyik oldalon ott van a már régóta húzódó tartós politikai válság, amelyet egy teljesen szétszakadt és felelőtlen elit váltott ki mindkét országban. Ehhez most még hozzájönnek a pénzügyi és gazdasági zavarok.

A gazdasági viharjelzések láttán sem Kijevben, sem Budapesten nem mutatott magától az elit készséget arra, hogy véget vessen belső vitájának, és közös kivezető utat keressen a válságból. Az eredmény a lakosság részéről tapasztalható gyors bizalomvesztés. És hogy ez mihez vezethet, ismert dolog: a választók radikalizálódásához, amely a legközelebbi alkalommal a szélsőséges erők malmára hajtja a vizet.

A Die Presse elemzője úgy látja, Ukrajnához hasonlóan Magyarországra is igaz, hogy az ország gazdaságilag a padlón, politikailag pedig szétzilált állapotban van. Az utóbbinak azonban van egy nagy előnye: az, hogy az Európai Unió tagja, és számíthat annak segítségére a krízis leküzdésében - húzta alá. - De akárcsak Kijevben, Budapesten is egy önző politikai elit létezik, amely nem fogott össze, hogy a fenyegető gazdasági válság elé akadályokat emeljen, és amelynek most segélyhitelekért kell koldulnia a nemzetközi színtéren. És Magyarországon is nagy a politikai radikalizálódás veszélye.

A lap "Macskajaj az aranymámor után" címmel háromoldalas összeállítást is készített arról, hogyan reagálnak a közép- és kelet-európai térség országai a pénzügyi és gazdasági felbolydulásra. A Magyarországgal foglalkozó tudósítás egyebek között megemlíti, hogy az Orbán Viktor vezette fiatal demokraták a kormányzó szocialistákat teszik felelőssé a bajokért, és jelentős adócsökkentést javasolnak a krízisből való kilábalásra. Emellett szüntelenül követelik a kormányfő lecserélését. Az utóbbival azonban meglehetősen egyedül állnak pillanatnyilag, ugyanis a gazdasági válságra való tekintettel most senki sem kockáztatná meg az új választást és azzal együtt járó, hónapokig tartó kampányidőszakot.

Ezenkívül úgy tűnik, éppen hogy a nyomorúságos gazdasági helyzet erősítette meg Gyurcsány miniszterelnök és kisebbségi kormánya pozícióját - áll a beszámolóban.

Az utóbbi két hétben mutatott határozott válságmenedzselésével a miniszterelnök szemmel láthatóan ismét valamivel biztosabban ül ma a kormányfői nyeregben. Még néhány héttel ezelőtt arról szóltak a találgatások, hogy Gyurcsánynak esetleg idő előtt meg kell válnia hivatalától, ma már arra is képesnek tartják, hogy ki tudja tölteni idejét kormányfőként a 2010-es választásig.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×