eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Romániába látogat az IMF küldöttsége

A hét elejétől több mint tíz napon át Romániában tartózkodik az IMF és a Világbank közös szakértői küldöttsége az ország pénzügyi rendszerének tanulmányozására. A romániai jelentések kiemelik: már tavaly rögzítették a delegáció látogatásának tervét és időpontját, az nem folytat majd tárgyalásokat egy Romániának nyújtandó pénzügyi támogatásról, megállapításait pedig csak jövőre teszi közzé.

A nemzetközi pénzügyi zavarok hatásainak megvitatása téma lesz a látogatás alkalmával, de eddig fel sem merült a Romániának nyújtandó segítség, jóllehet a jelen világhelyzet igen komoly nehézségeket okoz az országnak, a felzárkózó gazdaságokra nagy kihatású visszahúzó ereje van - írja a román Agerpres hírügynökség.

Ezzel függ össze, hogy Románia hosszú távú devizaadósi megítélésén rontott a Standard & Poor's hitelminősítő a napokban, és az IMF is ajánlotta, hogy a tanároknak nyújtandó 50 százalékos béremelést fontolja meg, különös tekintettel annak a jövő évi GDP-t csökkentő hatására és arra a tényre, hogy az állami szektorban dolgozók bére már most is magasabb, mint a magánszektorban.

Románia szuverén adósi kockázata magas szintre emelkedett, jelentős mértékű kamatemelésre került sor az országban. Az IMF jelezte, hogy kész segíteni a román hatóságokat erőfeszítéseikben a makrogazdasági stabilitás megteremtésére, a befektetői bizalom erősítésére.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×