eur:
404.53
usd:
373.77
bux:
74507.52
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Súlyos változások egyetlen hónap alatt a tőzsdén

A részvénypiaci zuhanással párhuzamosan októberben egyéb változások is bekövetkeztek a Budapesti Értéktőzsde életében. A benchmarkot alkotó komponensek indexen belüli súlyában ugyanis a MOL a szeptember végén még legnagyobb súllyal szereplő OTP-t letaszította a trónról, a Richter pedig meglepően nagyot tudott növelni indexben betöltött szerepén.

Míg egy hónappal ezelőtt a Richter súlya a BUX-ban 17,5 százalékos volt, csütörtökön a BÉT adatai szerint ez egészen 22,5 százalékos szintre kúszott fel. A gyógyszergyártó ezzel továbbra is a harmadik legnagyobb szereplő az indexben, míg az első két helyen változás állt be: a MOL stagnáló 26,8 százalékos súlyával elfoglalhatta az első helyet, miután az OTP sokat veszítve egy hónappal ezelőtti 31,6 százalékos súlyából a második helyre csúszott, 25 százalékkal. A Telekom is kismértékben növelni tudta szerepét, így súlya 18,1 százalékos az indexben.

A legnagyobb mértékben egy hónap alatt a Richter, a Telekom és az Egis tudták növelni a BUX-súlyukat, de a nagyok közül a MOL esetében is enyhe pozitív változás figyelhető meg. A legnagyobb vesztes egy hónap alatt az OTP volt, mely több mint 6 százalékponttal kisebb súllyal szerepelt október végén az indexben. A vesztesek kevesebben vannak, az OTP mellett a Rába és a PannErgy súlya csökkent.

Az index súlyában történt változások rámutatnak az egyes részvények árfolyamváltozásának nagyságára és irányára is. Azok a részvények, melyek az elmúlt egy hónapban a legnagyobb mértékben estek, a legnagyobb mértékű csökkenést szenvedték el a súlyok tekintetében is. Azon papírok, melyek relatíve jól tartották magukat, növelni tudták indexben betöltött szerepüket is.

Ennek oka az, hogy az indexkosárba bevezetett mennyiség meghatározásának alapját az egyes részvények adott időszaki kapitalizációjának mértéke adja. A kapitalizáció tekintetében az elmúlt időszakban legnagyobb árfolyamveszteségen átesett papírok szenvedték el a legtöbbet, így talán nem is csoda, hogy ezek súlya esett legnagyobbat a BUX indexben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×