eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A magyar forgatókönyvtől féltik Olaszországot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) közös akcióval feljavította az utóbbi napokban a legerősebb felzárkózó gazdaságok pénzügyi piacait, nehogy újabb pénzügyi mentőakciókra legyen szükség. Közben azonban a magyarországihoz hasonló problémák alakulnak ki egyes euróövezeti országok állampapírpiacain - írta a Dow Jones hírügynökség, elemzők észrevételeit összesítve.

Az IMF szerdán új, rövid lejáratú hitelvonalat nyitott meg, a Fed pedig rendkívüli háromhónapos refinanszírozási hiteleket nyújt az öt legszilárdabbnak tartott felzárkózó országnak, továbbá 30 milliárd dolláros devizacserevonalat nyitott meg négy ország, Dél-Korea, Szingapúr, Brazília és Mexikó központi bankja számára. Az akció a jelek szerint működik, már csütörtökön visszatért a kockázati kedv Ázsia-szerte, a kormánykötvények drágultak, a valuták erősödtek.

Ezzel egy időben viszont a magyarországihoz hasonló jelenségek láthatók az euróövezet néhány, nagy költségvetési hiánnyal és adóssággal küszködő országában. A piacon egyre népszerűbbek a német állampapírok, hozamuk a hétéves lejáratokig egy hét alatt negyed százalékponttal csökkent. Ezzel szemben az olasz állampapírok hozama egy hét alatt meredeken emelkedett.

"Aggasztó újrajátszásaként annak, ami a magyar tőkepiacon történt e hónap elején, és ami az IMF szükségprogramjához vezetett Magyarország számára, a likviditás gyorsan eltűnik" - írta a hírügynökség, hozzátéve: a holland és az osztrák kötvények is alig forognak.

Az olasz államkötvények másodlagos piaca 90 százalékkal szűkült egy év alatt, az olasz központi bank adatai szerint. Szerdán mindössze 100 millió euró értékben volt forgalom a másodlagos piacon a tízéves lejáratú olasz államkötvényből.

Másnap az olasz kormány 3,5 milliárd eurót adott ki erre a lejáratra, de a hozam 5,28 százalékra ugrott az egy héttel korábbi 4,58 százalékról. Az elemzők igen vonzónak minősítették az olasz hozamot, de senki sem javasolta a papírok megvásárlását a befektetőknek.

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×