eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"Most végre át lehet hajtani a reformokat"

Londoni elemzések szerint az eddig vártnál jelentősebb magyarországi gazdasági visszaeséshez vezethetnek jövőre a több mint 25 milliárd dolláros pénzügyi védőháló feltételeként végrehajtandó kiadáscsökkentések, de ugyanezek a feltételek most alkalmat teremthetnek a szerkezeti reformok áthajtására is.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének csütörtöki elemzése szerint a piac által előzetesen 10-12,5 milliárd dollárosra becsültnél sokkal nagyobb készenléti csomag enyhíteni fogja a lejáró külső kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos aggodalmakat. A ház várakozása szerint Magyarország valójában a hitelcsomagnak "csak egy apró hányadát" fogja felhasználni.

Az elemzés szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti védőhálója - amelyhez a Világbank és az EU is hozzájárult - elősegítette egy válság elhárítását, a csomaghoz kapcsolt feltételekből azonban az következhet, hogy jelentősen romlanak a jövő évi magyarországi növekedési kilátások. Ennek nyomán azzal számolnak, hogy 2009-ben, egész éves összevetésben 1,5 százalékos GDP-visszaesés lesz Magyarországon. A cég szerint megvan a kockázata az ennél mélyebb recessziónak is a komoly költségvetési kiadáscsökkentések miatt.

Az elemzés a kedvező tényezők közé sorolja, hogy egy ilyen feszes - és csökkenő olajárakkal kísért - költségvetési politika jó eséllyel lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a "hiteles" pénzügypolitikai enyhítést 2009-ben.

A Merrill Lynch londoni elemzői is jelentősen csökkentették a magyar gazdasági növekedésre adott prognózisukat, egész éves recessziót azonban nem jósolnak: az eddigi 1,4 százalékról 0,8 százalékra rontották 2009-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket.

Esély és veszély

A csütörtöki Financial Times, amely több írásban is elemzi a Magyarországnak összeállított védőcsomagot, egyik cikkében azt írta, hogy a csomaghoz kapcsolt feltételek jelenthetik "a szerkezeti reformok áthajtásához szükséges mentséget" az ország vezetőinek.

A magyar kormányok a 60-as évek óta külső hitelekből fedezték a hazai fogyasztási vágyat, így biztosítva a társadalmi békét, és ez a hagyomány túlélte az 1989-ben kezdődött szabadpiaci átalakulást is, olvasható a londoni üzleti napilap írásában, amely szerint a fájdalmas reformlépések Magyarországon politikai öngyilkossággal érnek fel.

A lap szerint azonban a válság valószínűleg lehetővé teszi az "ingatag" kisebbségi kormánynak az eddig kiszámíthatatlannak ígérkező költségvetési szavazás túlélését. Tovább rontja ugyanakkor "az üzlet- és Nyugat-párti miniszterelnök" esélyeit az előretörő jobboldal megállítására a 2010-es választásokon, áll a londoni napilap elemzésében.

A Financial Times felidézi Orbán Viktor múltbeli kijelentését arról, hogy "van élet az EU-n kívül is". A lap szerint a baj a Fidesz elnökének politikai hasznára válik; a cikk idézi egy "baráti újság" szalagcímét is, amely szerint Magyarország - Izlanddal, Fehéroroszországgal, Ukrajnával és Pakisztánnal együtt - "felkerült a szégyenlistára".

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×