eur:
388.66
usd:
361.7
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Csányi: Még nem próbálkoztak az OTP felvásárlásával

A forint árfolyamának védelmét tartja szükségesnek az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzügyi válság kezelésére.

Csányi Sándor a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában azt mondta, az államnak meg kell mutatnia, hogy képes az egy éven belül esedékes 5 milliárd eurós fizetési kötelezettségeinek teljesítésére - ha kell, további jegybanki kamatemeléssel és piaci intervencióval.

A bankvezető hangsúlyozta, hogy drasztikusan csökkenteni kell az államháztartás hiányát, és ezzel együtt a munkát terhelő járulékokat is mérsékelni kell.

Csányi Sándor szerint már jövőre be kell vezetni a forintot az ERM 2 árfolyamrendszerbe és minél előbb csatlakoznia kell Magyarországnak az eurózónához.

A bankvezető szerint nem annyira a jelenlegi 280-as euró/forint árfolyama a probléma, hanem az, hogy a 240-es szintről nagyon gyorsan esett a forint erre a szintre. Az egyensúlyi árfolyam 270-körül van értékelése szerint, vagyis korábban felül, most kissé alul értékelt a magyar deviza. Azonban ez még kedvező is a vállalkozások versenyképessége szempontjából - jegyezte meg Csányi. Reményei szerint a jegybanki alapkamat 3 százalékpontos emelése és a kapcsolatfelvétel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) elegendő lesz a magyar deviza helyzetének stabilizálására.

Az utóbbi időben még senki nem jelentette, hogy egy százalékot meghaladó mértékű OTP-részvény tulajdonosává vált, vagyis nincs jele annak, hogy a bank felvásárlásába kezdtek volna - közölte a cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor kijelentette: az OTP most az egyik legolcsóbb bank, hiszen a jelenlegi részvényárak mellett a 3 milliárd euró piaci értékű bank évi egymilliárd eurós nyereséget termel, míg a legrosszabb bankoknál ez a mutató legalább 5-ös, vagyis az éves profit legalább ötszöröse a bank piaci értéke.

Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy az OTP tőkehelyzete stabil és likviditása is kiemelkedő. Megismételte, hogy a bank akkor is képes teljesíteni devizában esedékes fizetési kötelezettségeit 2009 végéig, ha egyetlen euró hitelhez sem jut addig. Kiemelte, hogy a bankcsoport nem rendelkezik olyan típusú jelzálog-papírokkal, mint amelyek a jelenlegi pénzügyi válságot elindították, sőt az OTP csoport hiteleinek minősége a válság hatására sem romlott.

A bankvezető az OTP-részvények értékvesztését elsősorban a pénzügyi válsággal összefüggő pánikkal és a forintot övező bizonytalansággal magyarázta. Megerősítette: az OTP továbbra is rendelkezik a hitelezéshez szükséges forrásokkal, tehát a bank nem áll le a devizahitelezéssel.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×